Places
Leave a Comment

Hyötykasviyhdistys

hyötykasviyhdistys

garden

 

Hyötykasviyhdistys is Finland’s biggest garden association. And I just found out that they have a brand new website which I’ve waited for a long time. It looks amazing and there’s some awesome stuff there (the only negative is that it’s only in Finnish but then again, this is association about Finnish plants and gardening).

But I’m sure that in every country there is an association like this. That encourages organic farming, versatile use of plants (and especially native plants), rents communal garden spaces, sells  their own seeds and gives advices to any kind of gardening enthusiast.

I first got to know this association and its lovely gardening and seed shop called Alku & Juuri when I lived in Helsinki above it. I visited that shop a lot because the atmosphere there was so amazing. I could spend hours just picking up some weird sounding plant seeds. So if you visit Helsinki and want to visit a wonderful little garden shop, be sure to go there.

Löysin juuri Hyötykasviyhdistyksen uudet nettisivut, joiden uudistumista oonkin odottanut jo jonkin aikaa. Sivut näyttää todella hienoilta ja sieltä löytyy mahtavia juttuja ja viljelyvinkkejä esim. vuoroviljelystä, kasvikumppaneista ja lannoite- ja tuholaisseoksista, joita voi tehdä itse. Ja paljon muutakin!

Jos et vielä ole tutustunut Hyötykasviyhdistykseen, niin nyt on jo korkea aika. Yhdistys on Suomen vanhin puutarhayhdistys, joka edistää luonnonmukaista harrastusviljelyä, kasvien monipuolista hyötykäyttöä ja vanhojen perinnekasvien säilyttämistä. Yhdistyksen kautta voi osallistua erilaisille kursseille, vuokrata Helsingin puutarhapalstan tai ostaa siemeniä. Joten kaikin puolin mahtava asia.

Itse tutustuin Hyötykasviyhdistykseen ja erityisesti sen Alku & Juuri-puotiin, kun asuin Helsingissä puodin yläpuolella. Sen tunnelma oli niin ihana, että vietin siellä paljon aikaa pelkästään selailemassa kaikenlaisia siemeniä läpi. Jos on mielessä visiitti Helsinkiin niin suosittelen käymään tuossa puodissa, vaikka vain kysymässä neuvoa omiin puutarhan ihmetyksen aiheisiin.

VINKKI: Hyötykasviyhdistyksen tämän vuoden siemenluettelo on kokonaan luettavissa täällä.

seeds

garden

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s