Garden, Plantae
Leave a Comment

Take the hawthorn down

hawthorn fence

hawthorn fence

Last spring me and my family decided it’s time to do something with the overgrown hawthorn (Crataegus grayana) in my dad’s garden. The fence had been left to grow without any disturbance for almost 30 years and it was shadowing everything else near it including plum, cherry and apple trees. The best thing about hawthorn is that you can actually cut it down and it won’t die. Usually you cut the plants down in the early spring before the buds burst. But with hawthorn you can do it later and it won’t mind (we did this in Easter time). The worst thing was that because of the huge size of the fence, the thorns were also quite big. We had to be careful not to get any thorns through our shoes or eyes. The tractors tires got the most of the thorns which caused a bit problems later.

My brother was the first to go to the bushes with the chain saw. Then we tore and lifted the branches and my dad took the branches away with tractor. So lots of team work with lots of safety equipment.The grass was actually dead under the hawthorn because of the lack of the light. But now the light flows again to the garden.

Viime keväänä päätettiin perheeni kanssa, että on aika tehdä jotain ylikasvaneelle aitaorapihlaja-aidalle (Crataegus grayana) isäni puutarhassa. Se oli saanut kasvaa rauhassa ilman mitään ylläpitoleikkauksia melkein 30 vuotta ja varjosti kaiken sen lähellä olevan kuten luumu-, kirsikka- ja omenapuut. Parasta aitaorapihlajassa on, että se on niin kestävä laji, että sen voi leikata kokonaan alas eikä se kuole siihen. Yleensä pensaat leikataan aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Aitaorapihlaja voidaan kuitenkin leikata myöhemminkin eikä se haittaa sitä ollenkaan (isän puutarhan aita leikattiin pääsiäisen aikaan). Pahinta oli tietenkin aidan iso koko ja piikit. Meidän piti olla erityisen varovaisia, ettei piikit lävistä jalkoja kengänpohjista tai tökkää silmiin. Traktorin renkaat saivat eniten kärsiä piikeistä ja myöhemmin ne aiheuttikin ongelmia.

Toimintajärjestys oli se, että veljeni uhmasi orapihlaja-aitaa ensimmäisenä, aseenaan moottorisaha ja järeä suojavarustus (kypärä visiirillä, paksut hanskat, turvakengät ja työvaatteet). Sen jälkeen muu tiimi riuhtoi ja repi toisiinsa kietoutuneet oksat traktorin kauhaan ja iskä ajoi oksat pois. Joten projekti vaati paljon yhteistyötä ja hyviä suojavarusteita. Kaikki kasvusto nurmikko mukaanlukien oli jo ajat sitten kuollut orapihlajaryteikön alta ja vierustoilta valon puutteen vuoksi. Mutta nyt valo virtaa taas puutarhaan.

hawthorn fencehawthorn fencehawthorn fencehawthorn fencenest

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s