Creative
Leave a Comment

In the next life I’ll be a tree

Bios urns

I have a favorite spot at the cemetary in my home town. There’s a grave that has a Japanese style tree growing on top of it. The tree has been growing there for 50 years and someone has taken care of it. Cutting it nicely every year to keep it lovely and little. It’s beautiful.

That’s why I was so glad that I bumped into this wonderful invention. Bios urn converts you into a tree after your life. The packaging is biodegradable made of coconut shell, compacted peat and cellulose. Its two capsules keep the seed and soil separate from the high acidity ashes until the package starts to biodegrade. But then the roots of the plant are strong enough to meet the ashes, transforming the only parts left of former life into  a new life. I think this is a wonderful and ecological way to go. And you can choose a tree of your liking: oak, maple, pine, gingko, beech, ash or your own seed. I hope that someday the cemetaries would be full of trees. Cemetary forests.


 

Olen valinnut suosikkipaikkani läheisellä hautausmaalla. Siellä on hauta, jonka kohdalla kasvaa japanilaistyylinen pieni puu. Se on kasvanut siinä ainakin 50 vuotta ja joku pitää siitä hyvää huolta leikkaamalla sitä säännöllisesti. Se on todella kaunis.

Siksi olinkin niin fiiliksissä, kun törmäsin tähän mahtavaan keksintöön. Bios-uurna muuttaa sinut puuksi kuoleman jälkeen. Pakkaus on biohajoava ja se on tehty kookoksen kuoresta, turpeesta ja selluloosasta. Uurnassa on kaksi osaa. Toisessa multa ja siemen, toisessa hyvin hapanta tuhkaa. Kun pakkaus alkaa maan sisällä hajota luonnonmukaisesti, kasvavan puun jo tarpeeksi voimakkaat juuret pääsevät käsiksi myös tuhkaan ja kaikki se mitä meistä jää jäljelle, muuttuu uudeksi elämäksi. Mun mielestä tuo on aika ihana ja ekologinen tapa lähteä tästä maailmasta. Jättää vain puu jäljelle. Uurnasta kasvavan puun voi valita itse. Vaihtoehtoina ovat tammi, vaahtera, mänty, neidonhiuspuu, pyökki, saarni tai vaikka itse keräämäsi siemen. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa hautausmaat olisi täynnä puita. Hautausmetsiä.

bios urnforest

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s