Nature
Leave a Comment

The power of ice

ice in Näsijärvi

ice in Näsijärvi

Today I witnessed the power of ice. We went for a spring biking trip to see the lake. And what an experience it was! There were some crazy people who were ice-skating on the lake. It’s been so warm (almost +10 Celsius degrees) for a week now and no one could drag me on top of the ice but there they were, the crazy Finns. And then I got even more scared. We arrived to the shore where the ice was already crumbling and climbing against the rocks. And then we heard that sound… A creepy, powerful, creaky sound that was so strong, like coming deep under the earth. The ice. The sound was like a sinking ship (never been to one but I remembered the movie Titanic and its sounds). I was sure that the whole lake would explode at any minute, the sound was so loud and dangerous. I felt myself so little and so powerless but at the same time it was so amazing to remember again how big and strong nature is.


 

Tänään todistin jään voimaa. Mentiin keväiselle pyöräretkelle järven rannalle. Ja se olikin aikamoinen kokemus! Huomasin keskellä järveä hulluja ihmisiä luistelemassa. Viimeisen viikon ajan on ollut niin lämmintä (yli +10 astetta) ja mua ei saisi pakottamallakaan menemään jäälle. Mutta siellä he olivat, hullut suomalaiset. Sitten meno alkoi mennä vieläkin pelottavammaksi. Pääsimme rantaan, jossa jää oli jo murentunut ja ryömi kallioille. Ja sitten kuului ääni… Pelottava, uhkaava, narskuva ääni, joka oli niin voimakas, että se kuulosti kuin maan sisältä tulevalta. Jää. Se ääni oli kuin uppoavan laivan ääni (en ole sellaisessa onneksi ollut Titanic-leffan äänimaailma muistui mieleeni). Olin ihan varma, että koko järven jään räjähtää minä hetkenä hyvänsä, se ääni kuulosti niin kovalta ja vaaralliselta. Tunsin itseni todella pieneksi ja voimattomaksi mutta samaan aikaan oli uskomatonta taas muistaa, miten iso ja voimakas luonto on.

ice in Näsijärvi ice in Näsijärvi wood

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s