Places
Leave a Comment

Pro Puu Association

Pro Puu art

pro puu center

Yesterday I spent the day at Lahti. One of the interesting places that I’ve been dreaming of visiting for a while now is Pro Puu Association and its center. The association is a modern guild of wood professionals like craftsmen, designers and architects. They are housed in a former match factory, a wonderful red brick building, just by the lake and harbour. There they have a gallery space and a shop but also spaces for the craftsmen to work. In the gallery there have been quite interesting exhibitions like one about Japanese wood joints. And the shop is full of beautiful wood work from different professionals. Every item has a modern Scandinavian feeling but with a touch of old world. You could just feel how much talent, skills and understanding of the materials everything these had in it. Respect.


 

Vietin eilisen päivän Lahdessa. Yksi mielenkiintoisimman kuuloisista paikoista, jossa mun on pitänyt käydä jo jonkun aikaa, on Pro Puu -keskus. Pro Puu ry on vähän niin kuin moderni kilta, joka kokoaa yhteen kaikki puualan ammattilaiset: puusepät, suunnittelijat ja arkkitehdit. Keskus sijaitsee vanhassa tulitikkutehtaassa, ihanassa vanhassa punatiilitalossa, ihan järven ja matkustajasataman vieressä. Keskukseen kuuluu galleria, jossa on ollut mielenkiintoisia näyttelyitä esim. japanilaisista puuliitoksista ja myymälässä taas on kauniita puutöitä eri ammattilaisilta. Jokaisessa esineessä on moderni skandinaavinen fiilis, mutta myös hitunen vanhan maailman tunnelmaa. Pystyi aistimaan, miten paljon lahjakkuutta, taitoja ja materiaalituntemusta kaikki esineet ja taideteokset sisälsivät. Respect.

propuu5 propuu4 propuu3 propuu2 pro puupropuu8propuu7pro puupro puu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s