Places
Leave a Comment

Cruising through Douro valley

Douro valley

portugal grapes

Last August I got a wonderful opportunity to go on a cruise through Douro valley, Portugal (there are advantages when your mom is working in a travel agency). One week in a cruise boat, just sailing on the river Douro and watching the changing landscape and vineyards. It was so beautiful and quite relaxing! And I love to get to know new places and cultures and landscapes. Our Earth is quite amazing, you know. Once again I also got jealous to this country where they can grow anything they need (not happening in Finland). If you go to the local store (in any small or bigger town) every single item or product is produced in Portugal. I love that!!

I tasted some great wines made of the grapes just few meters away and I tasted the grapes, too. But the landscapes were the greatest. We flew to the city of Porto where we boarded the boat. Near the sea the nature was more like a jungle, so green and lush. When we moved to the upper reaches of the river, the nature got more dry with more rocks and less forests and the whole colour scheme changed. It was also quite amazing to see how we have changed the natural highways during the time. Because there are many dams in the river Douro including one of the world’s highest. And people had to build those to get to the sea and back. Sometimes I wonder why do we have to fight the nature. But then again, we are human beings.


 

Viime elokuussa eteeni tarjoutui mahdollisuus lähteä jokiristeilylle Douro-joelle, Portugaliin (on olemassa tiettyjä etuja, kun äiti on töissä matkatoimistossa). Yksi viikko risteilyaluksella, joka  lipuu Douro-joella ja miä katselemassa hiljalleen muuttuvia maisemia ja viinitarhoja. Siellä oli niin kaunista ja aika rentouttavaakin! Ja rakastan sitä, kun pääsen tutustumaan uusiin paikkoihin ja kulttuureihin ja maisemiin. Maapallomme on aika ihmeellinen paikka. Ja taas kerran koin kateutta tuota maata kohtaan, sillä he pystyvät kasvattamaan siellä kaikkea tarvitsemaansa (ei tule ikinä onnistumaan Suomessa). Jos menet kauppaan pienessä tai isommassakin kaupungissa, joka ikinen tuote tai tavara on kasvatettu tai valmistettu Portugalissa. Rakastan sellaista!!!

Maistoin mahtavia viinejä, jotka oli tehty vain parin metrin päässä kasvavista viinirypäleistä. Ja maistoin miä niitä rypäleitäkin. Mutta ne maisemat, ne olivat parhainta! Lensimme Porton kaupunkiin, josta nousimme laivaan. Lähellä merta luonto oli ihan kuin viidakkoa, niin vihreää ja rehevää. Mutta kun siirryimme joella yläjuoksua kohti, luonto muuttui kuivemmaksi, kivisemmäksi ja metsiä oli yhä vähemmän. Koko maiseman värimaailma muuttui! Oli myös aika ihmeellistä nähdä, miten me ihmiset ollaan muutettu luonnon kulkureittejä ajan myötä. Douro-joella on nimittäin tosi paljon patoja, mm. yksi maailman korkeimmista padoista. Ja ihmisten on pitänyt rakentaa ne padot, ihan vain että päästään merelle ja takaisin. Joskus mietinkin, että miksi meidän pitää jotenkin taistella luontoa vastaan. Mutta ihmisethän on vähän sellaisia.

douro treesblackberries garden_mateo2 tree valleyMateo gardensdouro_vineyards2douro_vineyardsdouro_rockslimeDouro valleyporto_vegetablesporto_growingPorto market

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s