Folk
Leave a Comment

Learning the shingle things

shingle basket

When you see the picture above I bet you go: “Well, that’s not too impressive”. But you know what?! That shingle basket was the very first that I made myself. Have you tried to make one? It’s not easy and my story started in a hot and sunny day last summer…

I have always wanted to learn the craft of making a shingle basket. Unfortunately my grandfathers weren’t here long enough to teach me and I don’t know anyone who has that skill. I love the rough look of the basket and I use one almost every day when I go to the store. In the autumn it’s well in use when we are going to pick some mushroom.

So last summer I accidentally found old bunch of shingles at my dad’s. He told me that those were the shingles that my grandpa once made. I thought that this would be a wonderful opportunity for me to try to make that basket. Well, I’m very independent and self-willed girl so I started to make one. I was so eager to see the basket forming that I didn’t realize that you should soak the almost 40 years old shingles before you try to bend them. Note to myself: remember to soak the shingles at least 3 days if they are dry. After a few broken shingles I was left thinking where should I soak the 1,5 meter long shingles. And then I threw them to the pond that my dad has on his backyard. There they soaked for 3 hours (because I was impatient). After that the bending was little bit easier and I managed to weave the form of a basket. I knew it looked horrible but I was so proud of myself. The making of it made me feel more connected to the old traditional crafting skills and my grandparents’ time. But damn, it’s difficult. Some day I will definitely want to try to weave a basket with fresh shingles.


Kun näette tuon yläpuolella olevan kuvan niin oon ihan varma, että mietitte: “No, ei tuo nyt oo niin hieno”. Mutta tiedättekös mitä?! Tuo pärekori on ihka ensimmäinen, jonka oon ikinä tehny. Oletteko yrittäneet ikinä tehdä pärekoria? Se ei ole helppo homma ja oma tarinani alkoi kuumana ja aurinkoisena päivänä viime kesänä…

Oon aina halunnut opetella pärekorin tekemisen taidon. Valitettavasti omat isoisäni eivät olleet täällä opettamassa mua enkä tunne ketään, joka osaisi tehdä päreestä mitään. Rakastan päreen ja pärekorin karkean rustiikkista fiilistä. Oma pärekorini (jonkun pätevämmän tekemä) on minulla päivittäisessä käytössä kauppareissuilla. Ja syksyllä tietenkin kovassa käytössä sienimetsällä.

Kun viime kesänä olin käymässä isäni luona,  törmäsin puuliiterissä sattumalta kasaan vanhoja päreitä. Iskä kertoi, että ne olivat vaarin tekemiä, siis ainakin 40 vuotta vanhoja. Mulla tuli heti mieleen, että nyt on mun mahdollisuus koittaa tehdä kori. Noh, olen hyvin itsenäinen ja itsepäinen, joten kävin heti innoissani tuumasta toimeen. Ei tullut mieleenkään, että ehkä olisi kannattanut liottaa niitä vuosikymmeniä vanhoja päreitä ennenkuin alkaa taivuttamaan niistä koria. Huomio itselleni: jos päreet ovat kuivia, muista liottaa niitä ainakin kolme päivää. Muutaman katkenneen päreen jälkeen jäin pohtimaan, missä ihmeessä lioittaisin lähes 1,5 metrin mittaisia päreitä. Sitten vain päätin heittää ne isän takapihalla olevaan lampeen. Siellä ne sitten lillui kolme tuntia (koska en jaksanut odottaa kauempaa). Liotuksen jälkeen päreiden taivutus oli hieman helpompaa ja onnistuin punomaan jonkinlaisen korin. Tiesin, että se näytti kamalalta mutta olin superylpeä itsestäni. Sen tekeminen sai mut tuntemaan itseni osaksi vanhaa perinteistä käsityökulttuuria ja -taitoa sekä isovanhempieni aikaa. Mutta hittolainen, se oli vaikeaa. Jonain päivänä haluan ehdottomasti koittaa punoa koria tuoreista päreistä.

making_basket1making_basket3shingles

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s