Garden
Comment 1

Sowing seeds for the upcoming balcony garden

seed pots

seedszucchini seedsbean seeds

In the previous post we had some diy ideas for seed pots and now we will sow seeds in them! The spring and the new balcony madness has been so much fun and (as you noticed in our balcony plans) we got a bit excited when ordering the seeds (the herbs and vegetables we ordered from Hyötykasviyhdistys and the chilis from Fatalii). I divided the seeds into two groups: the ones I should sow now to get the party started and the ones that I can put right into the ground in May. You can find clear instructions from the bag to find out when is the right time to do the job for each seeds. Most of the seeds were quite small so they don’t need to be soaked but bigger ones like zucchini and bean I soaked for about 6 hours.

The group that was now ready for a head start includes these:

 • lesser catmint/basil thyme (Clinopodium nepeta)
 • mammoth basil (Ocimum basilicum)
 • zucchini ‘Tondo Chiaro di Nizza’ (Cucurbita pepo)
 • komatsuna/Japanese mustard spinach (Brassica rapa var. perviridis)
 • bean ‘Blauhilde’ (Phaseolus vulgaris var. vulgaris)
 • Japanese bunching onion ‘Freddy’ (Allium fistulosum)
 • horned violet (Viola cornuta)
 • Jamaican Scotch Bonnet chili
 • Chocolate Fatalii chili
 • Lemon Drop chili
 • Caramel Bhut Jolokia chili
chili seeds and brickets

Peat brickets and chili seeds

chili seeds

For the chilis we used peat briquettes. Put them in a plate or plastic box, add few centimeters of water and let the briquettes soak. They will triple their size. When they are fully soaked add 2-3 chili seeds in one briquette and cover with peat (it’s enough if you scrape a little bit on top of the briquette).

soaked briquettes

Soaked peat briquettes

For the other seed batch (herbs and vegetables) we used basic potting mix. I find it easier and more effective to the seeds to water the soil mix before putting it into the seed pots. So put the soil mix into a bucket and add some water until you can make a soil ball with you hands. Share the soil mix to your seed pots. After that you can sow the seeds. The general rule is that put the bigger seeds deeper (max. depth is the lenght of the seed) and little ones just on the top. Some seeds don’t need any cover with the soil but usually that kinda thing is mentioned on the seed bag. For the bigger seeds, put just one seed per pot and for the little ones no more than 3 seeds. There is no use to put more because the seedling need to have space. So, seeds in and a little soil on top to get them a good night sleep. Remember to label what seeds you have in which pot (or in which line). It’s also good to keep memo for what you plant, how long it takes for a seed to sprout etc. This is useful information for your next year’s garden planning. At the end cover the pots with clingfilm to give the seeds a moist and warmth.

soil mixsoil filled pots

sowing seeds

Seeds going in

komatsuna seeds

Komatsuna seeds

flingfoiled seeds

Seeds ready and covered with clingfilm

Place the seed pots to somewhere warm and fairly dark. Remember to spray them with water every day (but just once a day) to keep the soil moist. Especially for the peat briquettes it is crucial to keep them moist. Once the plants start to sprout through the surface, place the pots into more light. Window light is ok if you have huge windows and lots of light coming in but if you feel like a pro or the light coming in isn’t enough, use grow light. Put the light quite near the seedlings so that they won’t get too long stems. And that’s it! For a while, I mean. Because after a while we will have to make some more room for our seedlings as they grow up. But I’ll get back to that later…


 

 

Aiemmin neuvoinkin muutamia ideoita kotitekoisten idätysruukkujen valmistukseen ja nyt on aika kylvää niihin siemeniä! Kevät ja uuden parvekkeen fiilistely on ollut niin hauskaa (kuten ehkä huomasittekin parvekkeen suunnitteluprosessista), että meillä lähti myös siementen tilaus vähän käsistä (yrtit ja vihannekset tilasimme Hyötykasviyhdistykseltä ja chilin siemenet Fataliilta). Jaoin siemenet kahteen ryhmään: niihin, jotka voi kylvää nyt että saamme jo jotain tulille ja niihin, jotka voin kylvää suoraan maahan eli istutusastioihin toukokuussa. Yleensä siemenpusseista löytyy selkeät ohjeet, milloin on oikea kylvöaika. Monet siemenistä olivat aika pieniä, joten ne eivät tarvitse erillistä liotusta ennen istutusta, mutta isommat siemenet kuten kesäkurpitsan ja pavut liotin n. 6 tunnin ajan. Näin itäminen lähtee helpommin käyntiin.

Ryhmä, joka nyt siis oli valmis kylvettäväksi sisälsi nämä kasvit:

 • kivikkokäenminttu (Clinopodium nepeta)
 • mammuttibasilika (Ocimum basilicum)
 • kesäkurpitsa ‘Tondo Chiaro di Nizza’ (Cucurbita pepo)
 • komatsuna (Brassica rapa var. perviridis)
 • salkopapu ‘Blauhilde’ (Phaseolus vulgaris var. vulgaris)
 • pillisipuli  ‘Freddy’ (Allium fistulosum)
 • sarviorvokki (Viola cornuta)
 • Jamaican Scotch Bonnet chili
 • Chocolate Fatalii chili
 • Lemon Drop chili
 • Caramel Bhut Jolokia chili

Chilin siemenet kylvimme turvebriketteihin. Pistä briketit lautaselle tai muovirasiaan ja lisää pohjalle pari senttiä vettä. Anna brikettien turvota rauhassa. Niiden koko kolminkertaistuu, kun ne imevät itseensä vettä. Kun briketit ovat täysin märkiä, lisää 2-3 chilin siementä per briketti. Peitä siemenet rapsuttamalla briketistä hieman turvetta niiden päälle.

Muille siemenille (yrtit ja vihannekset) käytimme tavallista taimimultaa. Mielestäni on helpompaa ja myös siementen kannalta parempi, jos multaseos kastellaan ensin vaikka ämpärissä ja lisätään sitten idätysruukkuihin. Joten multa ämpäriin ja lisää vettä, kunnes saat pyöriteltyä multaseoksesta kädessä pallon ja mullasta tihkuu vettä puristettaessa. Jaa multa sitten idätysruukkuihin, jonka jälkeen voit kylvää siemenet. Yleinen sääntö on, että isommat siemenet istutetaan syvemmälle (maksimisyvyys on siemenen pituus) ja pienemmät siemenet ihan pinnalle. Jotkut siemenet eivät edes tarvitse multakerrosta päälleen, mutta siitä yleensä mainitaan erikseen siemenpussissa. Pistä isompia siemeniä vain yksi siemen per ruukku ja pienempiä maksimissaan 3 per ruukku. Ei ole mitään järkeä ja hyötyä laittaa enempää, koska jokainen itänyt taimi tarvitsee tilaa ympärilleen. Joten siemenet ruukkuihin ja ohut multakerros päälle. Muista merkitä, mihin ruukkuun pistit mitäkin siementä tai merkitse vaikka riveittäin. Itse merkitsin myös kylvöpäivämäärän. On myös hyvä pitää muistiinpanoja, mitä on istuttanut, milloin kasvit itävät yms. Tietoja voi käyttää hyödyksi sitten seuraavana vuonna. Lopuksi vielä peitä idätysruukut kelmulla, jotta siemenillä on mukava kosteus ja lämpö.

Sijoita idätysruukut johonkin lämpimään ja melko pimeään paikkaan. Muista suihkutella vedellä joka päivä (mutta vain kerran päivässä), jotta multa pysyy kosteana, ei märkänä. Muista varsinkin kastella turvebriketit, ne eivät saa kuivahtaa kokonaan. Kun kasvit alkavat itää, siirrä ruukut valoisaan paikkaan. Ikkunasta tuleva valo on ok, jos ikkuna on iso ja paikka muutenkin valoisa, mutta jos haluat olla ammattimaisempi tai jos luonnonvalo ei riitä, käytä kasvilamppua. Pidä lamppu mahdollisimman lähellä taimia, jotta niiden varret eivät veny liikaa. Ja se on sitten siinä! Joksikin aikaa, tarkoitan. Koska jonkun ajan kuluttua meidän tarvitsee tehdä hieman tilaa taimillemme, kunhan ne kasvavat. Mutta palataan siihen sitten myöhemmin…

seedling memo

Advertisements

1 Comment

 1. Pingback: DIY: Sowing seeds | Folk Jee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s