Folk
Comments 2

Shingle roof making with Reino Halin

Reino Halin shingle roof

This post will be the first one in a series that I’ve been planning to make for this blog. Because I want to share with you something cool that I found from Youtube. By now you might have noticed that I’m kinda into folk things and traditional craftsmanship. Finland has so many wonderful traditional techniques that have been slowly dying and I try to do my part to keep them alive.

So I bumped into videos by Metsähallitus Natural Heritage Services. They have made a video series about Reino Halin, a master of Finnish traditional craftsmanship. He is my new hero and I want you to get to know him, too. This man knows everything about our cultures crafting techniques, how to use different tools and materials and he is just inspirational.

In this first video we learn how to make a traditional shingle roof. In Finland the shingle roofs started to appear at the end of 19th century when the nails became more common. The roofs were made with the help of all the villagers as a big happening. Reino Halin teaches us which wood is perfect for the shingles, how to make them and then finally how to make the roof. (And FIY: the standard shingle lenght is 42,5 cm. Remember that!)


 

Tämä postaus tulee olemaan ensimmäinen pidemmästä sarjasta, jota olen jo tovin suunnitellut tänne blogiin. Haluan jakaa teidän kanssa jotain mahtavaa, jonka löysin youtubesta. Olette varmaan jo huomanneet, että kansanperinteet ja perinnekäsityötaidot ovat sydäntäni lähellä. Suomessa on niin monia huikeita perinnekäsityötekniikoita, jotka ovat vain hiljalleen unohtuneet ja jääneet vanhemman ikäpolven harrastuksiksi. Itse ainakin yrittää pitää näitä taitoja yllä ja auttaa ehkä hieman niitä säilymään tulevillekin polville.

Törmäsin siis Metsähallituksen luontopalvelujen tekemään videosarjaan, jonka päähahmona on Reino Halin, suomalaisten perinnekäsityötaitojen mestari. Hän on myös mun uusi sankari ja haluan, että tekin tutustutte häneen. Tämä mies nimittäin tietää kaiken kulttuurimme käsityötekniikoista, kuinka käyttää erilaisia perinteisiä työkaluja ja materiaaleja. Hän on vain todella inspiroiva.

Ensimmäisessä videossa näytetään, miten tehdään perinteinen pärekatto. Suomessa pärekattoja alettiin tekemään 1800-luvun lopulla, kun naulat yleistyivät. Katot rakennettiin yleensä koko kylän talkootyönä. Reino Halin neuvoo, mikä puu on täydellinen päreiden valmistukseen, miten päreet tehdään ja lopulta kuinka pärekatto valmistuu. (Ja tiedoksenne: standardi päreen pituus on 42,5 cm. Ettäs tiedätte!)

Advertisements

2 Comments

 1. Jussi says

  Noi ton videot on aivan mahtavii! Oon katton ny parii otteesee kaikki noi ja tekis mieli vaa tehä noi kaikki! Komiaa työtä puutarhaparvekkeen kanssa myös!

  Like

  • Joo, uskomaton mies! Lisää tuollaisia tarvitaan eli testaamaan vaan omia perinnekäsityöprojekteja.

   Kantsii myös seurata, miten parveke etenee. Toukokuussa varmaan jo päästään istuttelemaan sinnekin kaikenlaista 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s