DIY
Leave a Comment

Bending willow

red willow

red willow

I found this gorgeous red willow and I just had to make something out of it. This is the perfect time to collect willow as its buds haven’t still burst to grow (in Finland always ask the permission of the land owner to cut the willow or then buy willow rods for weaving from your local supplier).

I didn’t have any idea what I would make but it turned out to be a taller stand for flowers. The stand also helps creeper plants to hold up. I think later I will put the stand in a pot, plant creeper below and some flowers on top.

I started the weaving process by selecting the thickest branches, took an uneven amount of them and tied them together with thin branch. With uneven number the weaving goes along nicely. After that I held the bunch up to start the weaving with thinner branches going by turns in front and back of the branches. Then just keep going until you have the height that you want. Cut the ugly ends and there you go! And although this all might sound a bit difficult, it’s not. Just try, I believe that any kind of basket or whatever you’re doing is going to be amazing if you just remember the uneven amount of thicker branches at the beginning. (To make the willow basket waterproof just add a piece of plastic to cover the walls of the basket.)


 

Löysin tällaista ihanaa viininpunaista pajua ja pakkohan siitä oli jotain tehdä. Tämä on täydellinen aika kerätä pajua, koska silmut eivät ole vielä puhjenneet kasvuun (muistathan kysyä maanomistajan luvan pajun keräämiseen tai sitten voit ostaa punontapajua nipuissa paikalliselta tuottajalta).

Mulla ei ollut mitään ideaa, kun lähdin työstämään pajua mutta siitä sitten syntyi korkeampi tukikori kukille. Kukkaistutusastian toimen ohella se siis toimii myös köynnöstukena. Pistän koko hässäkän varmaan isoon ruukkuun, istutan ruukun reunoille köynnöksiä ja pajutuen yläosaan sitten jotain kukkia. Aloitin punomisen valitsemalla parittoman määrän paksuimpia pajunoksia ja sidoin ne nipuksi ohuella ja taipuisalla oksalla. Pariton lukumäärällä punomisen on paljon helpompaa. Tämän jälkeen asettelin pajunipun “seisomaan”, jotta pääsin aloittamaan punomisen ensin toisesta päästä, läheltä sidontakohtaa. Valikoin ohuempia oksia, joita pujottelin vuoronperään tukipajujen edestä ja takaa. Sitten vain jatkoin punomista, kunnes saavutin halutun korkeuden. Tarpeen mukaan myös taivuttelin pajunoksia etukäteen, jotta ne taipuivat paremmin punotessakin. Lopuksi leikkasin rumat oksien päät siisteiksi ja se oli sitten siinä! Ja vaikka tämä kaikki saattaa kuulostaa hieman hankalalta, niin sitä se ei ole. Rohkeasti vain kokeilemaan, sillä kunhan muistat vain ottaa parittoman määrän tukipajuja niin punonta onnistuu varmasti ja millainen kori tai väkerrelmä hyvänsä tulee näyttämään mahtavalta. (Ja jos haluat pajukorista vedenpitävän, niin vuoraa se palalla muovia.)

willow3 willow basket weavingwillow4willow basket weaving

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s