Creative
Leave a Comment

Full Grown

Full Grown

Full Grown

Growing your furniture?! Sounds a bit weird but why not? The technique is called botanical manufacturing and Full Grown is its pioneer. Headed by a furniture designer Gavin Munro, Full Grown wanted to challenge the way we think about furniture and how to make them by growing the furniture. At the moment they have a field in Derbyshire, UK, where they nurture 400 tables, chairs and lampshades. They have made special plastic moulds which they use to train the plant to grow in which shape they want. By pruning, patience and nurturing the plants, mainly willow, in five years Full Grown has made a unique piece of furniture. The furniture doesn’t have any joints so they will last longer. How cool is this!


 

Omien huonekalujen kasvatus?! Kuulostaa hieman oudolta, mutta toisaalta miksei? Tekniikan (englanniksi nimeltään “botanical manufacturing”, suomeksi ehkä jotain “kasvitieteellinen valmistus”) pioneerinä toimii Full Grown, jonka on perustanut huonekalusuunnittelija Gavin Munro. Hän halusi haastaa sen, mitä ajattelemme huonekaluista ja miten niitä valmistetaan. Tällä hetkellä yrityksellä on pelto Derbyshiressä, Englannissa. Tällä hetkellä siellä hoidetaan  ja kasvatetaan 400 pöytää, tuolia ja lampunvarjostinta. Kasvin kasvaessa se “koulutetaan” haluttuun muotoon muovisen muotin avulla. Leikkaamalla, ohjaamalla kasvua, kärsivällisyydellä ja hyvällä hoidolla kasveista – pääasiassa pajusta – kasvaa viidessä vuodessa Full Grown valmistama uniikki huonekalu. Ja koska huonekalussa ei ole mitään liitoksia, se kestää paremmin kuin tavallinen tuoli tai pöytä. Kuinka siistiä!

chair_full_grown full_grown_fb_molds

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s