Creative
Leave a Comment

Plants of the Moomin valley

Moomin valley

Tove Jansson flowers

Okay, so I grew up with the Moomins. You know the white, hippo-like creatures by Tove Jansson. When I was a kid there was this new animated Moomin series on the television. I still know the lines for each episode. I’ve seen them so many times. It was Japanese-Dutch-Finnish production and I loved it. And still, it’s one of the most loved children’s programs on TV here in Finland. Generations after me have gotten their life mottos from the Moomin family. Like: “Maybe the storms exist so that we can have a sunrise after them” or “There’s nothing better in life than enjoying and nothing more easier, too” or “Everything fun is good for your stomach.” Their adventures, easy-going attitude for life and the ability to see the wonders of the world is just so amazing.

The best thing about that series was also the illustrations. The fabulous and detailed backgrounds were created by Jirô Kônon and his team in Japan. And now I found this wonderful Finnish blog focusing on the background images only! The Moomin valley had some of the scariest and most interesting places, like jungles, gardens and magic mushroom forests. So the scenery with plants interests me now more than ever, although it was fascinating 25 years ago, too. Oh, those times that I wished to live in that magical and fun valley. I hope that I’ve created a life for myself with just a hint of that magic (and I think I have).


 

Okei, miä kasvoin muumien kanssa. Muumilaakson tarinoita -televisiosarja ilmestyi juuri silloin, kun miä olin ihan pieni. Osaan edelleen ulkoa lähes kaikkien jaksojen kaikki vuorosanat. Niin monesti oon ne katsonut. Sarjan tuotanto oli japanilais-hollantilais-suomalainen ja miä rakastin sitä. Ja vieläkin Muumilaakson tarinoita taitaa olla Suomen katsotuimpia lasten TV-sarjoja. Sukupolvet mun jälkeen löytävät edelleenkin elämänmottojaan sarjan hahmoilta. Kuten: “Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu” tai “Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen eikä mikään ole helpompaa” tai “Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumien seikkailut, rento elämänasenne ja kyky nähdä elämän ihmeellisiä asioita on vain niin mahtavaa.

Parasta koko sarjassa oli myös kuvitukset ja animoinnit. Sadunomaiset ja yksityiskohtaiset taustakuvitukset olivat Jirô Kônonin ja hänen japanilaisen tiiminsä piirtämiä. Ja nyt löysin tämän ihanan suomalaisen blogin, joka keskittyy vain Muumilaakson tarinoita -sarjan taustakuviin. Muumilaakso sisälsi kaikkein pelottavimpia ja mielenkiintoisimpia paikkoja, kuten viidakoita, puutarhoja ja taikasienimetsiä. Taustojen kasvimaailma kiehtoo mua nyt enemmän kuin koskaan, vaikka se oli ihmeellinen jo 25 vuotta sitten. Oi niitä kaikkia kertoja, kun halusin mieluummin asua tuossa taianomaisessa ja hauskassa laaksossa! Toivottavasti oon pystynyt luomaan itselleni elämän, jossa on edes hitunen tuota taikaa (ja ehkä olenkin).

moominvalley_plants moominvalley_winter_sketches moominvalley_house moominvaley moominhouse_planted Moomin valley plants

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s