Garden
Leave a Comment

Rising garden stars

magnolia

It’s the beginning of the busiest season at the garden nursery and after a few busy weeks I’ve noticed some trends for this year. Here’s an introduction to a few this year’s favorites.

Magnolia sp. Any magnolia does the trick. Everyone wants a magnolia in Finland at the moment. I think it’s because people have been thinking that magnolia doesn’t grow here in the north but actually it does. It also likes a bit acidic soil that we have here. And it grows especially if you have a sheltered place to put it, protecting it from the cold winds. You can grow it as a tree or a bush. Or put it in a pot!

rhododendron

Rhododendron ‘Wine and roses. This version of rhododendron has a beautiful green and red wine coloured foliage. It flowers in May and June with dark pink flowers and is a little bit lower than your typical rhododendrons (max. 1.5 m). This has been a hit when making groups of softwood plants for the garden. Mixing it with different kinds of juniper, spruce and others makes a modern and dramatic look.

pear Tsisovskaja

Pyrus communis ‘Tsisovskaja‘, ‘Lada‘, ‘Kafedralnaja‘, ‘Karamelnaja. New pear trees especially developed for Northern places. ‘Tsisovskaja’ and ‘Lada’ were sold out after a week at Viherlandia, where I work. These are also the ones that are very disease-resistant. Every garden in Finland has always had apple trees but pears are quickly finding their place in the gardens, too.

More information from here.


Puutarhamyymälöissä eletään juuri nyt vuoden kiireisintä aikaa ja muutaman työntäyteisen viikon jälkeen olen alkanut jo huomaamaan tämän vuoden trendejä. Tässä pieni esittely tämän vuoden suosikkeihin.

Magnolia. Mikä tahansa magnolia-lajike käy. Kaikki Suomessa haluavat nyt itselleen magnolian. Luulen, että se johtuu siitä, että ihmiset ovat kuvitelleet ettei magnolia pärjäisi näin pohjoisessa. Mutta kyllä se pärjää. Se myös tykkää lievästi happamasta maasta, mitä meillä riittää täällä runsaasti. Ja vielä parempi, jos sen istuttaa suojaisaan paikkaan, jossa pohjoistuulet eivät siihen osu. Magnolian voi kasvattaa puuna tai pensaana tai pistää vaikka ruukkuun, jossa se viihtyy myös erinomaisesti!

Rhododendron ‘Wine and roses’. Tällä ihanalla uudella alppiruusulajikkeella lehtien yläpinnat ovat perinteiset syvän vihreät ja alapinnat taas punaviinin väriset. Se kukkii tumman vaaleanpunaisin kukin touko-kesäkuussa ja on vähän matalampi kuin normaalit alppiruusulajikkeet (max. korkeus n. 1,5 m). Tämä kasvi on ollut hitti, kun suunnittelemme havuryhmiä puutarhaan. Se tuo juuri sopivaa modernia fiilistä ja dramatiikkaa, kun sekoittaa istutusryhmään erilaisia katajia, kuusia ja muita havuja.

Pyrus communis ‘Tsisovskaja‘, ‘Lada‘, ‘Kafedralnaja‘, ‘Karamelnaja. Uusia päärynäpuulajikkeita, jotka on kehitetty nimenomaan pohjoisiin oloihimme. ‘Tsisovskaja’ ja ‘Lada’ myytiin loppuun viikossa Viherlandiassa, josta mutkin voi bongata myymästä näitä taimia. Kaikki nuo lajikkeet ovat myös erityisen taudinkestäviä. Melkein jokaisesta suomalaisesta puutarhasta on aina löytynyt omenapuu, mutta nyt myös päärynät hiipivät hiljalleen puutarhoihimme.

Lisää tietoa kasveista löytyy täältä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s