Garden
Leave a Comment

First ones out

planting bean seedling

As I told you earlier, the spring here has been slow and cold. But the seedlings have been growing and I noticed that the beans started to look unwell just because they had too small space. They needed to move into a bigger home so I decided it’s time for them to move out to the balcony. I was so excited to get the balcony into its summer look that I also bought some wonderful pelargoniums to give it a little colour.

For growing the plants in the balcony we have some old wooden boxes and plastic ones that I use when moving. I covered the wooden boxes with a bit thicker plastic to keep the soil and moist contained. To the bottom I put a 5 cm layer of gravel, then a newspaper layer to keep the soil from the gravel and the added the soil. I then planted the seedlings of bean. I also wanted to give them company so I put some flower seeds like poppies and cornflowers into the soil. I also planted the violet seedlings. So the first two boxes are ready and hopefully growing in the balcony. The weather has been a bit chilly still but I watch those little beans carefully and cover them if needed. Hopefully they’ll grow big.


 

Kuten kerroin aiemmin, niin kevät on ollut hidas ja kylmä. Mutta taimet sen kuin kasvavat ja huomasin, että varsinkin papujen taimet alkoivat näyttää vähän huonovointisilta pienissä taimiruukuissaan. Ne piti äkkiä muuttaa isompaan tilaan, joten päätin, että pavut saavat olla ensimmäiset kasvit parvekkeella. Oli niin mahtavaa saada jo jotain parvekkeelle piristämään sitä, joten intouduin myös ostamaan sinne muutaman pelargonin tuomaan väriä.

Parvekkeella kasveja odottivat vanhat puiset laatikot ja muutama muovinen laatikko, jota käytän muutoissa. Päällystin puiset laatikot hieman paksummalla muovilla, jotta multa ja kosteus pysyvät hyvin laatikoissa. Pohjalle kaadoin n. 5 cm kerroksen ruukkusoraa, jonka päälle pistin yhden sivun sanomalehteä erottamaan mullan ja ruukkusoran, sitten vaan multaa. Sen jälkeen pavun taimet pääsivätkin muuttamaan uuteen kotiinsa. Papujen seuraksi kylvin muutamia kukkia siemenistä, nyt laatikoissa on myös unikoita ja ruiskaunokkeja. Myös sarviorvokkien pikkutaimet pääsivät näiden kaikkien seuraksi. Joten ekat kaksi laatikkoa ovat valmiina ja toivottavasti kasvavat hyvin parvekkeella. Sää on edelleen ollut viileä, mutta vartioin pikku papujani tarkkaan ja peitän, jos siltä tuntuu. Toivottavasti ne kasvavat isoiksi.

balcony

Thinking about what to put where.

bean seedlings

The bean waiting for its new home.

gravel

Put gravel to the bottom of the box for the drainage.

balcony plant boxes

The wooden boxes are covered with plastic. Notice that I didn’t put any holes to the bottom because I don’t want the extra water to go to the floor.

gravelsoilbean plantedflower seedscornflower seedspelargonium

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s