Plantae
Leave a Comment

Green home

house plants

Although so much is happening now in our balcony garden I wanted to take a few moments inside our new apartment to introduce our plants there. I have always thought that a home without anything green and living is missing its soul. “The more, the better” has been my motto when getting house plants. I buy new ones every year. I also get some seedlings from my friends. There’s some plants that have been traveling with me for decades and some that are brand new. I’m also a cruel keeper. If I don’t like something anymore or I feel that the plant is slowly dying because of me, I get rid of it. That happens once in a while. When I was a teenager, I remember having a Fruit salad plant,(what a funny name!!!), Monstera deliciosa, and then I got bored with it growing too fast and big. I tried to kill it with different techniques but it didn’t die. I think it took almost 6 months to kill it because the last thing I did was to take it outside when it was -30 Celsius degrees. How horrible of me! So having a large amount of plants to take care of is sometimes quite exhausting. Especially when moving. I’ve done that about 20 times. But still I love them all and couldn’t live without them.


 

Vaikka tällä hetkellä parveke on meillä se paikka, jossa kaikki tuntuu tapahtuvan, niin haluan silti viettää pienen tuokion sisällä asunnossamme ja esitellä huonekasvimme. Oon aina ollut sitä mieltä, että koti ilman jotain vihreää ja elävää, on koti ilman sielua. “Mitä enemmän, sen parempi” on ollut miun mottona, kun olen keräillyt kasvejani. Ostan uusia yksilöitä joka vuosi. Joskus saan pieniä taimia ja pistokkaita ystäviltäni. Jotkut kasveista ovat matkustaneet mukanani vuosikymmeniä ja jotkut ovat upouusia. Olen myös aika julma kasvien omistaja. Jos en enää tykkää jostain kasvista tai musta tuntuu, että kasvi vain tekee hidasta kuolemaa eikä viihdy seurassani, niin hankkiudun siitä eroon. Sitä tapahtuu silloin tällöin. Kun olin teini-ikäinen, muistan kuinka yritin tappaa peikonlehteäni (Monstera deliciosa), joka oli vain kasvanut yli-isoksi liian nopeasti ja kyllästyin koko kasviin. Koitin erilaisia murhatekniikoita, mutta se ei vain kuollut. Koko hommassa taisi kestää noin puoli vuotta, koska viimeinen keinoni (joka siis tehosi) oli viedä koko kasvi ulos -30 asteen pakkaseen. Oonpa kyllä ollut kamala! Joten siis ison huonekasvimäärän hoitaminen voi joskus olla uuvuttavaa. Varsinkin muuttaessa. Olen tehnyt senkin noin 20 kertaa. Mutta silti rakastan kaikki huonekasvejani enkä pystyisi elämään ilman niitä.

green_interior

Ming aralia (Polyscias fruticosa) with others.

aralia

The Madagaskar Jewel (Euphorbia leuconeura) with Aralia plant

green_interior2

Avocado tree

green_interior4green_interior1green_interior3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s