Places
Comment 1

Around the World in 80 Gardens

las pozas

Monty Don

Gardens and travelling. Oh, how I love the two. I’ve been travelling quite a bit since I was born. I blame my mother for the habit. She works in a travel agency and that has its advantages. If I have money to spend it’s going for travelling. Since I turned 18 (which was 12 years ago) I’ve had a special account just to save my travelling money. There’s always new places to visit.

I know this is actually old news but I keep getting back to this series called Around the World in 80 Gardens. And I know there might be some people who still haven’t experienced this wonderful British program about 80 astonishing gardens in different continents and countries. I’m so amazed by this. I mean, after seeing all the episodes (yes, I had to watch them all in just a few days because I got so addicted) I made a big and adult decision to travel in the future just the way I like it: to enjoy the destination’s gardens, nature and plants and -of course- its food. The the things I love the most. All the other things are secondary. So no more must-see-tourist-attractions and cathedrals for me, thank you. Those travelling days are now over. It’s time for selfish experiences.

This program will definitely be my guide when looking for the destinations to go in the future. The 10 episodes travel from Mexico to Cuba, Japan, China, Mediterranean, South Africa and many more! The most fascinating gardens for me were the Cuban city gardens, a trash sculpture garden by an old Indian man, floating gardens in Mexico and Japanese rock gardens. But every single garden has its own magic. You just have to see them yourself (by the way, you can watch most of the full episodes from youtube).


 

Puutarhat ja matkustaminen. Voi, kuinka noita kahta asiaa rakastankaan. Olen matkustellut jonkin verran syntymästäni lähtien. Syytän äitiäni tuosta tavasta. Hän työskentelee matkatoimistossa ja siinä on omat etunsa. Jos mulla on ylimääräistä rahaa, se menee aina matkusteluun. Siitä lähtien kun täytin 18 vuotta (eli jo 12 vuotta!) mulla on ollut oma säästötili matkustamiseen tarkoitetuille rahoille. Aina löytyy uusia paikkoja, joihin pitää päästä.

Tiedän, että tämä ohjelma on jo vähän niinku vanha uutinen, mutta silti palaan aina takaisin katsomaan Around the World in 80 Gardensia (Suomessa esitetty Ylellä nimellä Maailman kauneimmat puutarhat). Mutta varmasti on olemassa ihmisiä, jotka eivät ole kokeneet tätä mahtavaa brittisarjaa, jossa vieraillaan 80 puutarhassa eri mantereilla ja eri maissa. Olen edelleenkin ihan ällikällä lyöty sarjan visuaalisesta upeudesta ja laadusta. Ja nähtyäni sarjan jokaisen jakson (kyllä, katsoin ne kaikki putkeen parin päivän aikana, koska jäin niin koukkuun), tein ison ja aikuismaisen päätöksen matkustaa jatkossa ainoastaan siten kuin minä haluan: nauttimaan paikallisista puutarhoista, luonnosta ja kasveista sekä tietenkin ruuasta. Asiat, joita rakastan eniten. Kaikki muu tulee sitten kakkosena. Joten ei enää pakko-nähdä-turistinähtävyyksiä tai katedraaleja minulle, kiitos. Ne matkustamisen ajat ovat ohi. On aika itsekkäille kokemuksille.

Tämä ohjelma on ihan varmasti oppaanani, kun mietin paikkoja, joihin lähteä tulevaisuudessa. Kymmenessä jaksossa matkustetaan Meksikosta Kuubaan, Japaniin, Kiinaan, Välimerelle, Etelä-Afrikkaan ja vaikka minne! Mun mielestä kiehtovimmat puutarhat olivat kuubalaisten kaupunkiviljelmät, intialaisen vanhan miehen vuosikymmeniä rakentama roskista koottu veistospuutarha, kelluvat puutarhat Meksikossa ja japanilaiset kivipuutarhat. Mutta jokainen sarjan puutarha on omalla tavallaan taianomainen. Ne vain pitää nähdä itse (ja muuten, lähes jokainen sarjan jaksoista on katsottavissa kokonaan youtubesta).

Toufuku-ji

The moss garden in Tōfuku-ji, Kyoto, Japan.

 

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Gardens of Stockholm | Folk Jee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s