Garden
Leave a Comment

Shadow meets Green

shadow plants

If you ask me, the shadow plants are much more fascinating and beautiful than the ones that grow in a sunlight. Of course I have my favorites in the sunshine group also but still… The blue-toned leafy green plants that grow in a shadow are much more closer to my heart. That’s why I wanted to complete my balcony garden with a corner of shadow plants. I adore the big and almost blue leaves of Hosta sieboldiana ‘Elegans’ and hostas actually like growing in a pot! So I have to try them. A new acquaintance for me is the greater meadow-rue (Thalictrum aquilegiifolium). I fell madly in love with it this season while working in the nursery. I don’t know how it’s gonna grow in a pot but we’ll see. And among the shadow plants I really wanted to have a lavender (Lavandula angustifolia), something for sun, too. I’m gonna make a huge pot just full of herbs and the lavender will go there (more about that later…). But just look at these beauties!!!


 

Jos multa kysytään, niin varjon kasvit ovat paljon kiinnostavimpia ja kauniimpia kuin auringossa viihtyvät monivuotiset. Tottakai mullakin on omat suosikkini auringon ystävien joukossa, mutta silti… Sinisävyiset lehtevät kasvit, jotka valtaavat varjoisatkin poterot puutarhasta ovat lähempänä sydäntäni. Siksi halusinkin täydentää parvekepuutarhani myös varjon kasveille omistetulla kulmauksella. Rakastan komeasinikuunliljan (Hosta sieboldiana ‘Elegans’) isoja ja lähes sinisiä lehtiä! Ja siis tiesittekö, että kuunliljat myös viihtyvät ruukuissa! Kannattaa ehdottomasti testata, munkin on pakko. Uudempi tuttavuus on lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium). Rakastuin siihen palavasti tämän kauden aikana kun olen sen ohitse mennyt taimimyymälässä. En tiedä yhtään, miten se tykkää kasvaa ruukussa, mutta sitten nähdään. Ja näiden varjon kaunokaisten joukossa pilkottaa jotain aurinkoonkin: laventeli (Lavandula angustifolia). Aion tehdä vielä ison ruukun, jonka istutan täyteen yrttejä, laventeli pääsee niiden joukkoon (lisää tuosta myöhemmin…). Mutta siis katsokaa nyt näitä ihanuuksia!!!

plants_named green_plants_close shadow plantsshadow_plants2shadow_plants1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s