Garden
Leave a Comment

Gardens of Stockholm

allium Djurgården

djurgården

 

So we decided to have a small getaway trip to Stockholm, Sweden, for the midsummer. It’s been a long time since I visited there and I really haven’t been there in the summer time. This was also the first trip where I followed my new rule (read more about from this post) of going to the places I really wanna go, like gardens. From the harbour we took a little boat trip to the island of Djurgården. The weather was perfect for our walk in the huge garden and villa area. We didn’t have any plans, we just wondered around, took hundreds of photos, went inside of huge oak trees and it was awesome. Because of the midsummer there weren’t so many people around there so we had a lovely afternoon just for ourselves.

Notes from Stockholm:

  • the Stockholm city gardeners are amazing! They know how to use colours in an effective way (compared to city flower installations here in Finland that are often such a mess). Using just one colour in one installation is cool, not boring.
  • there aren’t any trashes in the park so Swedish people are much more cleaner and more respectful than Finns. Also, the trash bins in Stockholm are stylish and blend in well in the parks.
  • There are huge areas in Stockholm that are just parks and woodlands. Wonderful.
  • They definitely know how to go stylish but interesting with their park designs. Simple is the best.
  • I’m thinking about moving to Sweden and forgetting I’m a Finn. Just because they are so much better with everything.

 

No mehän päätettiin ottaa äkkilähtö juhannukseksi Tukholmaan. Siitä olikin jo pitkä aika, kun viimeksi kävin tuossa kaupungissa ja itseasiassa en ole tainnut siellä ihan kesällä käydäkään. Tää reissu oli myös ensimmäinen, jossa noudatin uutta matkustussääntöäni (josta voitte lukea lisää tästä postauksesta) eli että käyn vain sellaisissa paikoissa, jotka mua oikeasti kiinnostaa, niinku puutarhoissa. Satamasta otimme vesibussin Djurgårdenin saarelle. Sää oli ihan täydellinen meidän puutarha- ja huvilakierroksellemme. Meillä ei ollut mitään suunnitelmia, käyskentelimme vain ympäriinsä, otettiin satoja valokuvia, mentiin valtavien tammien sisälle ja se oli mahtavaa. Juhannuksen takia ihmisiäkään ei hirveästi näkynyt, joten saimme olla ihan rauhassa.

Muutamia huomioita Tukholmasta:

  • Tukholman kaupungin puutarhurit ovat uskomattomia! He todellakin tietävät, miten värejä käytetään istutuksissa tehokkaasti  (verrattuna Suomen kesäkukkaistutuksiin, jotka on usein vain sotkuja). Vain yhden värin käyttäminen istutuksissa on coolia, ei tylsää.
  • puistoissa tai kaupungilla ei näkynyt oikeastaan yhtään roskia, joten ruotsalaiset ovat tosi siistejä tapauksia tai muuten vain kunnioittavat julkisia paikkoja enemmän kuin suomalaiset. Myös roska-astiat puistoissa ovat supertyylikkäitä ja mukailevat puiston tyyliä.
  • Tukholmassa on todella suuria alueita varattuna vain puistoille ja metsille. Ihan huippua!
  • Ruotsalaiset osaavat ehdottomasti suunnitella puistonsa tyylikkäiksi mutta mielenkiintoisiksi. Yksinkertainen on parasta.
  • Harkitsen vakavasti Ruotsiin muuttamista ja suomalaisuuteni unohtamista. Koska ruotsalaiset ovat vain niin paljon parempia kaikessa.
kungliga_slottet

Kungliga slottet (King’s castle) behind gorgeous flowers

concrete_wood

They’ve used concrete to prevent the old oak from a total death.

boxes

You can grow rhododendrons and bigger plants in boxes, too.

archipelago

The Stockholm’s archipelago, loving it.

aesculus_hippocastanum

Aesculus hippocastanum

yellows_tree villa_garden   sweden_flowersstockholm_flowers sambucus rhododendron3 rhododendron2 rhododendron old_oak lonicera leaves foto_museet_blommor djurgarden_forest alliummidsummer_boat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s