Places
Leave a Comment

Rosendals Trädgård / Rosendal’s Garden

rosendals garden

rosendals

One more from Stockholm. Because this was the greatest thing of all and I don’t think that so many visitors even know this place exist so close to the centrum. It’s Rosendal’s biodynamic garden which is located in the middle of the Djurgården island. For a gardener like me (I like everything to be precise in a natural kind of way, keep places clean, have lots of usefull plants cultivated but still make something look modern and stylish) the Rosendal’s garden was like a dream come true.

The garden appears after a green and luscious old park and first you see a wide open field with straight lines of plants. Then you start to look around and see different kinds of ‘rooms’, different areas with different purposes. There is a fenced little commercial garden with white greenhouse for just reading and keeping little workshops. There are larger fields for vegetables, root vegetables and other useful plants. There is a small country house with it’s private and beautiful garden. An orchard with hundreds of apple trees, a rose garden and a wine garden! There’s also a plant shop where you can buy the biodynamic products grown in the garden and so amazing garden café with terraces and colourful annual flower arrangements. This is definitely a place where I would love to work and where I will go again when I’ll visit Stockholm.


 

Vielä yksi juttu Tukholmasta. Koska tämän paikan löytäminen oli ehkä koko reissun paras juttu ja luulenpa, että kovinkaan moni turisti ei edes tiedä paikan olemassaolosta ja että se sijaitsee niin lähellä keskustaa. Paikka on Rosendalin biodynaaminen puutarha, joka sijaitsee keskellä Djurgårdenin saarta. Minunlaiselleni puutarhurille (haluan että kaikki on tarkasti suunniteltu sillee kivasti luonnollisella tavalla, paikkojen täytyy olla siistejä, pitää olla paljon hyötykasveja ja muita mielenkiintoisia kasveja, mutta silti kaiken pitää näyttää tyylikkäältä ja modernilta) Rosendalin puutarha oli kuin unelmien täyttymys.

Puutarha ilmestyy vehreän ja korkeiden puiden täyttämän vanhan puiston jälkeen ja yhtäkkiä edessä onkin avoin peltoalue, joka on täynnä suoria kasvirivistöjä. Sitten kun alkaa katsomaan hieman ympärilleen, niin alkaa näkemään erilaisia “huoneita”, paikkoja ja tiloja, joilla jokaisella on omat tarkoituksensa. Alueella on aidattu hyötykasvien täyttämä kasvimaa, jonka perällä on valkoinen kasvihuone. Sinne voi istahtaa lukemaan tai osallistumaan erilaisiin työpajoihin. Alueella on isoja peltoalueita vihanneksille, juureksille ja muille hyötykasveille. Taustalla häämöttää pieni kartano, jonka edustalla on yksityinen kaunis puutarha. Omenatarha, joka on täynnä satoja omenpuita, ruusutarha ja viinitarha! Alueella on myös vihanneskauppa, josta voi käydä ostamassa puutarhan omia biodynaamisia tuotteita ja ihana puutarhakahvila terasseilla ja värikkäillä yksivuotisten kukkien täyttämillä istutusalueilla. Täällä haluaisin ehdottomasti vaikka työskennellä ja ainakin aion vierailla siellä uudestaan kun seuraavan kerran suuntaan Tukholmaan.

rosendal_garden1 paeoniarosendals_2 rosendals_5  rosendals4 ruiskukka this_is_a_larger_corner_of_a_field yellow_paeoniaallium_terracerosendals gardenalliumannualsgardenpondfern_bench

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s