DIY
Leave a Comment

Karelian blueberry mush / Mustikkapöperö

blueberry mush, mustikkapöperö

blueberries

Okay, here’s something that is very dear to me, something from my cultural roots and something full of memories. In Finnish it’s called ‘mustikkapöperö‘ which is translated blueberry mush. It’s a traditional Karelian seasonal dish (a dessert or breakfast, I think…). My grandmother was the one to teach me how to make mustikkapöperö when I was a kid. It was luxurious, as it still is, because it was such a rare delight. It’s only made when there’s fresh wild blueberries in the forest so this time of year is the only time to eat it (curse the ones who do it with FROZEN blueberries. NO NO NO). The forests have been full of blueberries this summer and of course I had to go and pick some for the winter and make some of this suspicious looking but oh so delicious treat. Basically it’s just fresh blueberries and another weird Finnish ingredient: ‘talkkunajauho‘. It’s a flour made of roasted oats. It’s quite bitter so you have to be careful with it but there’s no mustikkapöperö without it.

Karelian blueberry mush / Mustikkapöperö

  • 2 dl of fresh wild blueberries
  • 1-2 tblsp of ‘talkkunajauho’ (flour of roasted oat)
  • 1-2 tsp of sugar

Mush everything together together. The mixture must be moist, dough-like (add more blueberries if you added too much of the flour). Enjoy!


Okei, tässä tulee jotain, joka on mulle todella rakasta, kertoo omasta kulttuuritaustastani ja joka on täynnä muistoja. Mustikkapöperö! Tuo ihana perinteinen karjalainen kausiherkku (Wikipedia väitti kylläkin hämäläiseksi (?!), meidän suvussa aina koettu karjalaiseksi herkuksi…), jota syödään jälkiruokana tai aamupalana. Mummini opetti mulle jo pienenä, miten mustikkapöperöä tehdään. Se oli mulle luksusruokaa – ja vieläkin on -, koska se on niin harvinaista herkkua. Mustikkapöperöä tehdään vain silloin, kun metsissä on tuoreita mustikoita, joten juuri nyt on ihan täydellinen aika (ja nyt kirotaan kaikki, jotka ajattelevatkin käyttävänsä tähän PAKASTETTUJA mustikoita. EI EI ja EI!). Metsät ovat olleet tänä vuonna pullollaan noita ihania sinisiä palleroita ja tottakai munkin piti päästä niitä keräämään talven varalle. Samalla sain tehtyä tätä vähän epäilyttävän näköistä mutta niin herkullista mössöä. Periaatteessa mustikkapöperö on vain tuoreita mustikoita, talkkunajauhoja (eli jauhoja paahdetusta kaurasta) ja sokeria. Tiedän, että kitkerän makuinen talkkunajauho ei ole ehkä kaikkien mieleen, mutta ei ole mustikkapöperöä ilman sitä.

Mustikkapöperö

  • 2 dl tuoreita mustikoita
  • 1-2 rkl talkkunajauhoja
  • 1-2 tl sokeria

Murskaa kaikki ainekset sekaisin lusikalla. Pöperön pitää olla aika kosteaa, vähän taikinamaista (jos lisäsit liikaa talkkunajauhoja, lisää vähän mustikoita). Nautiskele!

mustikkapöperömustikkapöperömustikkapöperömustikkapöperö

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s