Creative
Leave a Comment

A tribute to Luukku house

deko luukku house

luukku deko

 

Yesterday morning I had my morning coffee with me and I decided to browse trough my old deko magazines. Randomly I chose a one from the summer of 2011. I was happily surprised when I noticed that the magazine included an article about one of the greatest and most innovative houses that I’ve ever seen: the Luukku house by Aalto university students.

I first saw this zero-energy house in the summer of 2011 when I visited a Holiday Housing Fair in Mäntyharju. The wooden little cabin stood in the middle of the area and I was immediately intrigued. I loved the wooden exterior and I spent a very long time inside the house just admiring the innovative approach to living. All the little details were super smart and beautiful and although the space is only 42 square meters it seemed more bigger just because of the wonderful design. It was definitely my favorite building at the fair and from time to time I returned to think about it.

And when the Luukku house bumped into me again from the magazine pages I remembered the happy and hopeful feeling this house gave me back then. I had hoped that people will open their eyes about living eco-efficiently with zero-energy buildings without compromising with good and beautiful design, using natural materials. I wanted to know what happened to the house so I googled it.

Sadly, one of the first articles was about the house standing empty at its place at Mäntyharju for third year in a row! Its price was even lowered to a ridiculously cheap level (from 150 000 € to 80 000 €, even though only the solar energy system on its roof cost 30 000 €). I was shocked. I was saddened for the house being empty but I was shocked that Finnish people are so STUPID! No one in Finland had understood the value and true meaning of that house. The comments on that googled article discussed more how ugly the house is, how there’s no sauna (idiots, you can build a separate sauna if you want it…).

If I had a bit more money I would buy the Luukku house immediately. I love it! I would cherish it, it would be enough for me and it would be something for the future, too. What has happened to it, represents everything that I hate about Finnish people and Finland. We do not appreciate our nature the way we should. We do not think our planet or our future here. We are too self-indulgent and selfish. We want to make our neighbour jealous with our too big houses. We are just idiots.

I’m sorry for raving about this house that everyone has forgotten. But it clearly meant something big for me. Just look at the wooden details and the genius design solutions. That is not stupid.


 

Eilen aamulla päätin aamukahvin nauttimisen lomassa selailla läpi vanhoja deko-lehtiäni. Sattumanvaraisesti tartuin yhteen numeroon kesältä 2011. Ja se olikin mukava yllätys, koska satuin valitsemaan lehden, joka sisälsi artikkelin ehkä yhdestä hienoimmista ja innovatiivisimmista taloista, jonka oon ikinä nähnyt: Aalto-yliopiston opiskelijatiimin suunnittelema Luukku-talo.

Ekan kerran tutustuin tuohon kyseiseen taloon kesällä 2011, kun kävin Mäntyharjulla Loma-asuntomessuilla. Silloin tuo puinen pikku mökki seisoi keskellä messualuetta ja kiinnitti heti mun huomion. Rakastuin sen ulkopinnan puurimoitukseen ja vietin aikaa talon sisällä tajuttoman kauan (verrattuna muihin kohteisiin) ihaillen, miten innovatiivisesti se oli suunniteltu. Kaikki pienetkin yksityiskohdat oli tarkkaan, kauniisti ja järkevästi mietitty ja vaikka talo oli vain 42 neliömetrin suuruinen, tila tuntui paljon suuremmalta hyvän suunnittelun ansiosta. Se oli ehdottomasti lempparini messujen kohteista ja sen jälkeen olen aika ajoin palannut miettimään ja fiilistelemään taloa itsekseni.

Joten kun Luukku-talo pomppasi silmiini lehden sivuilta, muistin taas miten onnellisen ja toiveikkaan fiiliksen tuo talo antoi mulle ensimmäisellä kohtaamisellamme. Olin toivonut, että ihmiset avaavat silmänsä ekologiselle asumiselle, nolla-energiarakentamiselle luonnonmateriaaleja hyödyntäen ilman, että tarvitsee tehdä kompromisseja kauneuden ja hyvän designin suhteen. Nyt halusin tietää, mitä tuolle talolle kuului, joten googlasin sen.

Surullista kyllä, yksi ensimmäisistä artikkeleista, joka googlatessa tuli vastaan, kertoi talon seisovan tyhjillään jo kolmatta vuotta samassa paikassa Mäntyharjulla. Sen hintaa oli jopa laskettu reilusti 150 000 €:sta 80 000 €:on, vaikka pelkästään talon aurinkopaneelisysteemi maksaa 30 000 €. Olin järkyttynyt. Olin surullinen siitä, että ihana talo on seisonut tyhjillään niin pitkään mutta erityisesti järkyttynyt siitä, miten TYHMIÄ suomalaiset ovat!  Ilmeisesti kukaan Suomessa ei ollut tajunnut talon tarkoitusta ja arvoa. Ihmisten kommentit googlaamassani artikkelissa käsittelivat vain sitä, miten ruma talo on ja että talossa ei ole saunaa (idiootit, sen saunan voi rakentaa vaikka erikseen pihalle, jos se on saatava…).

Jos mulla olisi hieman enemmän rahaa, niin ostaisin Luukku-talon tällä sekunnilla. Miä rakastan sitä! Miä huolehtisin siitä, se olisi mulle aivan riittävä ja se olisi myös tulevaisuuden kannalta järkevää asumista. Se mitä talolle on tapahtunut, edustaa kaikkea sitä mitä vihaan suomalaisissa ja Suomessa. Me emme arvosta luontoamme niin kuin meidän pitäisi. Me emme ajattele planeettaamme tai tulevaisuutta. Me olemme liian mukavuudenhaluisia ja itsekkäitä. Haluamme vain tehdä naapurimme kateellisiksi isoilla taloillamme. Olemme idiootteja.

Anteeksi tämä kaikki paasaaminen ja pauhaaminen talosta, jonka kaikki ovat ilmeisesti unohtaneet. Mutta se selkeästi merkitsee mulle aika paljon. Katsokaa nyt noita puisia yksityiskohtia ja nerokkaita design-ratkaisuja. Ne eivät ole tyhmiä ratkaisuja.

mantyharju2011-22-luukku-talo-makuuhuone mantyharju2011-22-luukku-talo-oleskelutila mantyharju2011-22-luukku-talo-keittio luukku-talo_mantyharju_out luukku house aalto university

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s