DIY
Leave a Comment

Jamming

I think one sign of getting old is when you start to preserve everything in the autumn time. Doing different kinds of jams, jellies, pickles, juices… And I love it! By now I’ve made red currant juice, gooseberry chutney and red currant and coconut jam, delicious. And of course every jar and bottle has to look beautiful, too. Why not do all this? There’s a long long winter coming and I’m loving the thought of having lovely summery jam on top of my yogurt breakfast in January.

RECIPE FOR THE MOST PERFECT RED CURRANT AND COCONUT JAM

  • 3 litres of fresh red currants, cleaned
  • 2 dl of coconut milk
  • 3 dl (or to your taste) jam sugar

Add your red currants and coconut milk into a kettle and bring it boil. Boil in lower heat for 10-15 minutes until the red currants are soft. Then strain the mixture or if you want more texture just blend it roughly in blender. You should have that smooth jam base and then put it back into the kettle. Add the sugar and bring the mixture to boil again, stirring it all the time. When the sugar has melted, put the jam straight away into the jars. Cool them down and then enjoy!


Varmaan yksi selkeä vanhenemisen merkki on se, kun alkaa syksyisin säilöä kaikkea. Erilaisia hilloja, hyytelöitä, pikkeleitä, mehuja…Ja miä rakastan sitä! Tähän mennessä olen jo tehnyt punaherukkamehua, karviaischutneya ja punaherukka-kookoshilloa, niin hyvää! Ja tietenkin jokaisen purkin ja pullon pitää myös näyttää kauniilta. Ja miksen tekisi kaikkea tätä? Pitkä pitkä talvi on tulossa ja rakastan ajatusta ihanasta kesäisestä hillosta aamiaisjogurttini päällä tammikuussa.

RESEPTI TÄYDELLISIMMÄLLE PUNAHERUKKA-KOOKOSHILLOLLE

  • 3 litraa putsattuja punaherukoita
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 3 dl (tai maun mukaan) hillosokeria

Pistä punaherukat ja kookosmaito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10-15 minuuttia, kunnes punaherukat ovat pehmenneet. Siivilöi seos tai jos haluat enemmän tekstuuria, soseuta se sauvasekoittimella nopeasti. Sen jälkeen sulla pitäisi olla edessäsi suht tasainen hilloseoksen pohja, jonka voit pistää takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja kiehauta seos uudestaan, sekoitellen koko ajan. Kun sokeri on sulanut seokseen, purkita hillo välittömästi puhtaisiin purkkeihin. Anna jäähtyä ja nauti!

chutneyjam1jams_juicesjuice jams_juices2 basket

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s