Nature
Leave a Comment

Mysterious blue berries

cornus berries

One afternoon my biking trip from work to home was suddenly interrupted when I saw these blue berries in the bushes just next to the road. Of course I had to stop and take a few branches because I just had to do some research what kind of plant was in my hands. I had never seen blue berries like that and the whole shrub looked amazing! So I came home, took some horticultural books from my bookshelf, did some googling. And the plant turned out to be Cornus alba subsp. stolonifera (same as Cornus sericea), red osier dogwood! I think. Because some images show this plant with white berries and some with more blue hues. So I’m not 100% sure but maybe 98%. Anyway, dogwood it is! And I love those blue berries, they look like they’re not from this world.


 

Yhtenä iltapäivänä poljin rauhassa pyörälläni töistä kotiin, kunnes matka keskeytyi yllättäen. Nimittäin huomasin tien vieressä ison pensaan, joka oli täynnä näitä sinisiä marjoja. Tottakai mun piti sitten pysähtyä ja ottaa muutama oksa tutkimuksiani varten. Olihan mun nyt selvitettävä, että mistä kasvista on kyse. En ollut ikinä nähnyt tuollaisia sinisiä marjoja ja koko pensas näytti todella ihmeelliseltä! Joten menin kotiin, kaivoin kirjahyllystä kaikki kasvintunnistusta auttavat kirjat ja aloin tutkimaan niiden ja googlen avulla. Ja kasvi paljastui Cornus alba subsp. stoloniferaksi (sama kuin Cornus sericea), lännenpensaskanukaksi. Luulisin. Koska siis joissakin kuvissa lännenpensaskanukassa on valkoiset marjat ja joissakin kuvissa taas marjat ovat sinertäviä. Joten en ole ihan 100-prosenttisen varma, ehkä noin 98-prosenttisesti. Jokatapauksessa kanukka se on! Ja noi siniset marjat on niin ihania, ne näyttävät siltä kuin eivät olisi edes tästä maailmasta.

 

Cornus_stolonifera-3 cornus_sericea2 cornus_berries2 cornus berries

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s