Garden
Leave a Comment

Plant trends 2016

I guess the most interesting thing in my job at the garden center is planning the next year’s products. At the moment the big orders are being made for the spring 2016 and I know what’s coming up! Of course there are some old favourites like rhododendrons, pear trees and some other good old stuff but I decided you should get a sneak peak of the “newcomers”. Well, actually the “newcomers” are quite old species, too, but – you know – they’re trending.

The overall trend is going to be that there’s lot’s of bold and brave colors in plants: the foliage, the stems, the flowers. Plants like Berberis and Cornus. Then comes more natural plants like different kinds of moss and grass. The perfectly cut green football kinda grass is so out! Relax and let the moss conquer your lawn (and it’s so easy: just forget to lime and aerate)! Or just make your own meadow with different kinds of grass. I think these are all kind of graphical plants, too. Lots of straight vertical lines, bright colors, round leaves and smooth green layers. I like! (And did I mention that you can get the moss in a pot!!!)


Mun mielestä ehkä mielenkiintoisin osa työssäni puutarhamyymälässä on seuraavan kauden tuotteiden valinta. Juuri tällä hetkellä käynnissä ovat suuret ennakkotilaukset keväälle 2016 ja miä tiedän, mitä tuleman pitää! Tottakai mukana on vanhoja suosikkeja kuten alppiruusuja, päärynäpuita ja muita vanhoja kunnon kasveja, mutta ajattelin myös antaa teille pienen vilautuksen ensi vuoden uusista tulijoista. Tai siis oikeastaan ei niinkään uusista, koska kyseessä on kuitenkin vanhat kasvisuvut, mutta sellaisista kasveista, jotka ovat nyt niin cool ja hip.

Yleistrendinä voisi ehkä mainita, että kasveissa tulee ensi vuonna olla paljon rohkeita ja kirkkaita värejä niin lehdissä, varsissa kuin kukinnoissakin. Eli kasvit kuten happomarjat (Berberis) ja kanukat (Cornus). Sitten tulevat paljon luonnollisemmat kasvit kuten erilaiset sammalet ja heinät. Täydelliseksi leikattu vihreä jalkapallonurmikko on niin out! Rentoudu ja anna sammalen valloittaa nurmikkosi (ja se on helppoa: unohdat vain kalkitsemisen ja ilmastuksen)! Tai tee oma niitty erilaisilla heinillä. Kaikki nämä trendikkäät kasvit ovat myös jotenkin aika graafisia. Paljon pystysuoria linjoja, kirkkaita värejä, pyöreitä lehtiä ja tasaisia vihreitä pintoja. Tykkään! (Ja mainitsinko, että tulevana vuonna sammalta saa myös ruukussa!!!)

berberis_collage cornus_collage grass_collage moss

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s