DIY
Comment 1

DIY: Bulbs in a pot

bulbs

There are so many lovely plants in this world that I’m in a big trouble when having just a balcony as my playground. How wonderful would it be to have a big garden all by myself, adding spring bulbs every year, every kind of bulb, every colour. Yes, bulbs. For a month now, it’s been a perfect time to plant your bulbs for the next spring: tulips, alliums, crocuses, hyacinths… I love them all! So much that I really wanted to try to grow them in my balcony boxes and pots. Now, I know the final result in the spring but one can hope.

If you want to try growing tulips and other bulbs in pots, here are few tips:

 1. Plant bulbs more closer to each other than you would when putting them on a ground in a garden (but in a way that they are not touching each other). That makes your pots bloom full! Choose also different kinds of bulbs to make it look more interesting.
 2. Remember to make a good drainage with gravel. The bulbs do no like soil too wet.
 3. A good soil mixture for the bulbs includes more sand than usual garden soil.
 4. The good planting depth for the bulb is usually 3 times the height of the bulb (so when you plant the bulb, you add soil 2 x the height of the bulb on top). So bigger bulbs deeper, little bulbs more close to the top of the soil.
 5. Water your bulb pots before you take them in a cellar or storage.
 6. A perfect storage room temperature for bulbs is +9 Celsius degrees. The space also needs to be dark. The bulbs need about 3 months in that storage space to root properly. After 3 months or when you notice little green shoots coming up, bring the pots into the light. Then it takes about 3 weeks for them to bloom.

 

Maailmassa on niin paljon kaikkia ihania kasveja, että miä oon ihan pulassa kun omistan vain parvekkeen. Kuinka ihanaa oiskaan oma puutarha, jonne voisi lisäillä sipuleita vaikka joka vuosi, kaikenlaisia sipulikasveja, jokaista väriä. Kyllä, sipuleita. Reilun kuukauden ajan on nyt ollut täydellinen sipulien istutusaika: tulppaaneja, laukkoja, krookuksia, hyasintteja… Rakastan niitä kaikkia! Niin paljon, että halusin myös kokeilla, onnistuuko niiden kasvatus parvekkeeni kasvatuslaatikoissa ja ruukuissa. Noh, tuloksenhan näen vasta keväällä mutta aina saa toivoa.

Jos haluat kokeilla tulppaanien ja muiden sipulikasvien kasvattamista ruukuissa, tässä muutama tärkeä ohje:

 1. Istuta sipulit tiiviimmin kuin mitä istuttaisit ulos puutarhaan (mutta niin etteivät sipulit kosketa toisiaan). Niin ruukut täyttyvät kauniimmin kukkivista kukista! Valitse myös erilaisia sipulikasveja samaan ruukkuun, jotta saat mielenkiintoisemman kevätistutuksen.
 2. Muista salaojittaa ruukut lekasoralla. Sipulit eivät pidä seisovasta vedestä.
 3. Hyvä multasekoitus sipuleille sisältää enemmän hiekkaa kuin perinteinen kuohkea puutarhamulta.
 4. Hyvä istutussyvyys sipuleille on 3 kertaa sipulin korkeus (joten kun istutat sipulin, päälle lisätään 2 kertaa sipulin korkeuden verran multaa). Eli isommat sipulit syvemmälle, pienemmät lähemmäs maanpintaa.
 5. Kastele sipuliruukut ennen kuin viet ruukut varastoon. Huolehdi, että juuristo ei kuivahda varastoinnin aikana eli lisää aina silloin tällöin vettä.
 6. Täydellinen varaston/kellarin lämpötilä on +9 astetta. Tilan pitää myös olla pimeä. Sipulit vaativat juurtuakseen 3 kuukauden jakson varastossa. Kolmen kuukauden jälkeen tai kun huomaat vihreiden versojen nousevan mullasta, tuo ruukut kevätaurinkoon ja valoon. Sen jälkeen vie n. 3 viikkoa, että kukat kukkivat.
bulbs_featured

Left: tulip bulbs, middle: crocus bulbs, right: allium bulbs.

bulbsbulbsbulbsbulbs_soil

Advertisements

1 Comment

 1. Pingback: Taking bulbs from cellar | Folk Jee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s