Home
Leave a Comment

ZK Christmas

straw christmas decoration

I love Christmas time! Or actually I love the pre-Christmas time. Getting the decorations out from the closet, buying seasonal flowers, making wreaths, baking, everything. I want my home to smell, feel and look like the Christmas is coming soon.

This year it’s the first time that I (we) got my own Christmas tree. I’m so in love with it. This is the first time we got a flat so big that there’s enough space for the tree. I want to enjoy the Christmas as long as possible so the tree is already up and standing. We decorated it with traditional Finnish straw decorations and candles. Simple but beautiful. I feel that I’ve reached a certain point of adulthood now that I got my own Christmas tree. It feels awesome!

TIP! Our tree isn’t the traditional spruce (Norway spruce), Picea abies. It’s Serbian spruce, Picea omorika, that has more blueish color to it and it keeps its needles better. Perfect for enjoying the tree for a longer time.

Our Christmas is more about simplicity, folk, plants, good food and candles rather than lots of color, decorations and fairytale figures. Not that I don’t like the more overloaded Christmas feel. At my workplace there’s so much Christmas things around me that at home I want it to be more Scandinavian and toned down. So lots of wood, straw, bulbs, birchbark, green, glass, cork…

For flowers I planted a few Amaryllis bulbs about a month ago (still waiting for them to be in full bloom) and I also buy Hyacinths a lot to make the home smell like Christmas. This year a little rosemary tree (Rosmarinus officinalis) is also on the Christmas plants list.


 

Rakastan joulun aikaa! Tai oikeastaan joulua edeltävää aikaa. Kun saa kaivaa kaapin perukoilta joulukoristelaatikon, joulukukkien ostamista, seppeleiden tekemistä itse, leipomista, kaikkea. Haluan, että kotini tuoksuu, tuntuu ja näyttää siltä, että joulu on tulossa.

Tänä vuonna sain (saimme) ensimmäisen oman joulukuusen. Oon niin rakastunut siihen. Meillä on ensimmäisen kerran niin iso asunto, että kuusikin mahtuu sisään. Haluan nautiskella joulufiiliksestä niin pitkään kuin mahdollista, joten kuusihan on jo pystyssä olohuoneessamme. Koristelimme sen perinteisillä suomalaisilla olkikoristeilla. Yksinkertaista mutta kaunista. Tuntuu siltä, että olen saavuttanut jonkun tietyn virstanpylvään aikuisuudessa, nyt kun on oma kuusikin. Tuntuu aika mahtavalta!

VINKKI! Meidän kuusi ei ole se perinteinen metsäkuusi, Picea abies. Se on serbiankuusi, Picea omorika, joka on hieman sinisävyisempi. Myös neulaset kestävät siinä paremmin kiinni kuin tavallisessa kuusessa. Eli täydellinen, jos haluaa pitää kuusta sisällä kauemmin.

Meidän joulu koostuu yksinkertaisista elementeistä, folk-fiiliksestä, erilaisista kasveista, hyvästä ruuasta ja kynttilöistä mieluummin kuin värien tai koristeiden runsaudesta ja satuhahmoista. Ei sillä, ettenkö tykkäisi myös runsaasta ja värikkäästä joulumeiningistä. Työpaikallani ympärilläni on niin paljon kaikkea jouluista, että kotona haluan kaiken olevan enemmän skandinaavisen simppeliä, pienemmällä volyymilla. Joten paljon puisia juttuja, olkea, sipulikasveja, tuohta, vihreitä havuja, lasia, korkkia…

Joulukukiksi istutin muutaman amarylliksen sipulin jo reilu kuukausi sitten  (vielä odotellaan niiden kukintaa) ja koko joulukuun ostan runsaasti hyasintteja, jotta koti tuoksuisi joululta. Tänä vuonna pieni rosmariini-puu (Rosmarinus officinalis) kuuluu myös joulun kasveihin.

amaryllisrosemary2

 

hyacinth

Blue hyacints and dried flat sea hollies in the bedroom.

christmas_featured wooden_apple tree2 tree1 tree_full bear angels Finnish Christmas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s