DIY
Leave a Comment

DIY: Beeswax candles

beeswaxbeeswax_materialsbeeswax_layers

 

It never stops to amaze me how much wonderful things nature can give to us. This time it’s the beeswax, provided by the bees. It’s one of the world’s oldest ingredients for candles, cosmetics and so many other applications. I also love honey and I love the smell of these beeswax candles (reminds me of childhood visits to the Orthodox monasteries).

These candles are just the perfect little Christmas presents because they are lovely, super-easy to make and I bet everyone appreciates that you made them yourself. I ordered beeswax sheets (size: 15 cm x 42,5 cm) from here but make sure you use your local beeswax (there’s lots of producers out there). I also ordered the candle wick with the right thickness (3×10) for my approximately  17-32 mm wide candles. That’s really important if you want your candles to burn evenly and nice.

Here we go then:

  1. You’ll need one sheet of beeswax. Decide how tall candles do you want and measure the length of the candle wick. Put the wick on the other edge of the sheet.
  2. Start to roll the beeswax sheet onto the wick tightly.
  3. Then just roll up until the end of the sheet. Try to make the bottom as flat as possible by keeping the line of the rolled sheets straight. When you’ve rolled the whole sheet, gently smoothen the edge to make the sheet hold onto better. That’s it!!

 

Kerta toisensa jälkeen löydän itseni ihmettelemästä, miten mahtavia asioita luonto meille tarjoaa. Tällä kertaa ihmetyksen kohteena on mehiläisvaha, mehiläisten tarjoama materiaali. Se on yksi maailman vanhimmista raaka-aineista, jota on käytetty kynttilöiden valmistukseen, kosmetiikkaan ja moniin muihin juttuihin. Rakastan myös hunajaa ja näiden mehiläisvahakynttilöiden tuoksua (muistuttaa lapsuudessa vierailluista ortodoksiluostareista).

Nämä kynttilät ovat täydellisiä pieniä joululahjoja, koska ne ovat ihania, niiden tekeminen on superhelppoa ja veikkaan, että kaikki arvostavat itsetehtyjä lahjoja. Mehiläisvahalevyt (koko: 15 cm x 42,5 cm) tilasin täältä . Tilasin myös oikeanpaksuista sydänlankaa (3×10) 17-32 mm leveille kynttilöilleni. Sydänlangan oikea paksuus on tärkeää, jos haluaa, että kynttilät palavat tasaisesti ja hienosti.

Ja sitten vain tekemään:

  1. Yhteen kynttilään tarvitset yhden mehiläisvahalevyn. Päätä, minkä korkuisen kynttilän haluat ja mittaa sydänlangasta sopivan mittainen pätkä. Asettele sydänlanka vahalevyn toiselle laidalle.
  2. Aloita vahalevyn kääriminen sydänlangan ympärille. Alun pitää olla tiukka ja tasainen.
  3. Sitten vain rullaat vahalevyä aloituksen ympärille. Koita saada kynttilän pohjasta mahdollisimman tasainen. Se onnistuu, kun rullaat niin, että reunat ovat koko ajan linjassa. Kun olet rullannut koko levyn loppuun, tasoita levyn reuna kynttilän pintaan, jotta kynttilän kestää paremmin muodossaan. Se on siinä!!

 

beeswax-candlesbeeswax_1candles

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s