Home
Leave a Comment

Souvenirs from Japan

When one is a gardener, the other is a chef and they are BOTH designers you might get the idea how exciting it’s going to be when they shop in Japan. I mean there are so much good ingredients, the world’s best tools and visual pleasures in that country.

We appreciate tools that will last for a lifetime or even more, tools that someone has made with their own hands, with love. And guess what? It happens that the chef and the gardener are heavy users of knives, saws and scissors.

So when we visited several different workshop where they have made those tools since the age of Samurai, we just got nuts. The chef bought five different kitchen knives and two whetstones (and amazed the makers with his knowledge of Japanese knives and how to sharpen knives). Two of the knives has his name engraved in Japanese, forged by the maker of these knives. The gardener (that’s me) bought a Japanese scissors for cutting plants and those scissors also have her name engraved on them. We spent over an hour in that little shop and we loved every minute. That was the most heart-warming moment of our whole trip.

I also went nuts when we bumped into a store selling second-hand books. A crazy person buys books from the other side of the world and carries them home. And that’s just what I did. I found so many wonderful magazines and books that I just couldn’t leave behind. Few of them went straight to my professional book shelf: a books about Ikebana and a book about Japanese plants with hand drawn images. I also bought a new book that has all the Japan’s trees and bushes (of course written in Japanese, but who cares if there’s awesome pictures and the plant names in Latin also).


 

Kun toinen on puutarhuri ja toinen on kokki ja kaiken lisäksi molemmat vielä suunnittelijoita, saa ehkä vähän ideaa, miten innostuneita olimme shoppailusta Japanissa. Siellä on niin paljon mahtavia raaka-aineita, maailman parhaimmat työkalut ja niin paljon visuaalista nautintoa ympärillä.

Me arvostamme työkaluja, jotka kestävät kokonaisen eliniän tai vielä kauemminkin. Työkaluja, jotka joku on tehnyt käsin, rakkaudella. Ja arvatkaapa mitä? Kokki ja puutarhuri ovat kovia käyttämään työkaluja kuten veitsiä, sahoja ja saksia.

Joten kun vierailimme useissa työpajoissa, joissa on tehty noita työkaluja siitä lähtien, kun samurait tarvitsivat miekkojaan, voitte kuvitella miten hulluiksi menimme. Kokki osti viisi erilaista keittiöveistä ja kaksi hiomakiveä (ja hämmästytti veitsiseppiä tietoudellaan ja hiontataidoillaan). Kahdessa noista veitsistä on nyt myös kaiverrettuna kokin nimi japaniksi. Veitsien tekijä hakkasi merkit veitsiin siinä odotellessa. Puutarhuri (siis miä) osti japanilaiset puutarhasakset, joihin kaiverrettiin sitten mun nimi japaniksi. Olimme kaupassa yli tunnin ja rakastimme jokaista minuuttia. Se oli koko matkamme sydäntä lämmittävin kokemus.

Meinasin myös seota, kun törmäsimme pyöräretkellämme kirjadivariin, joka oli täynnä vanhoja japanilaisia kirjoja ja lehtiä. Vain hullu ihminen ostaa paljon kirjoja toiselta puolelta maapalloa ja raahaa ne kotiinsa. Ja se oli juuri mitä miä tein. Löysin niin monia upeita kirjoja ja lehtiä, etten vain voinut jättää niitä sinne kauppaan. Muutama kirja löysi heti paikkansa ammattilaiskirjastostani: kirjasarja ikebanasta ja ihana käsin piirretyin kuvin varustettu kirja japanilaisista kasveista. Ostin myös upouuden kirjan, johon on koottu kaikki Japanin puut ja pensaat (tottakai japaniksi kirjoitettu, mutta ei sillä ole mitään väliä, kun kirja on täynnä mahtavia kuvia ja tieteelliset nimet löytyvät myös).

 

gardener_japan

GARDENER’S SOUVENIRS: 1. Japanese scissors, my name engraved on them and their golden box   2. Vintage scissors, bought from the Kitano-Tenmangu flea market in Kyoto   3. A vintage higonokami – a Japanese pocket knife. Perfect for cutting flowers or anything. ABOVE: Hand saw for cutting branches   4. Japanese handmade awl and Ikebana kenzan (a spiked round metal thing for holding flowers)  5. A scratching tool for making ceramics   6. A watering bottle from Muji (I love that store)   7. Vintage Ikebana books   8. A book about trees and bushes   9. A book about Japanese plants

chef_japan

CHEF’S SOUVENIRS: 1. Local sake   2. A rare local whetstone and white miso   3. Seaweed  4. Four kitchen knives   5. Two Japanese food magazines   6. Fish bone tweezers and a whetstone   7. Food utensils and food colorants   8. a higonokami knife and powdered wasabi   9. Japanese chopsticks   10. a bento box   11. Local green tea and a cool flyer   12. Yukata

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s