Nature
Leave a Comment

Thoughts about Winter

Winter, oh Winter! Okay, let’s cut the crap at the beginning. I hate winter in Finland. I really do. When the fall starts to turn into winter I get so depressed and annoyed. The first falling snow flakes are okay, preferably at the Christmas, but then it’s just not okay. I hate that it’s so cold or when the snow turns into slush. I hate every winter sport, I don’t even want to go outside. If I could decide I would go to bed at the end of November and then wake up at April. Like bears! Or so many other living beings. They are wise.

Every winter for the last 30 years I’ve been thinking: “This is gonna be my last one in this cold country. I don’t need to take this anymore.” But here I am, still. I’m always so amazed by some people who actually enjoy winter. Because I find that so wrong. Maybe I was born in a wrong country. Well, this January we’ve had weeks of -30 Celsius degrees and now weeks when it’s around +-0 Celsius degrees. That means all the snow is now just water puddles and slush. Then it freezes again and it’s so icy and slippery that there’s always a peak at some point of the winter when people (old people especially) break some part of their body because of the ice.

Alright, sorry about this complaining post but I just had share my thoughts so that my brain wouldn’t explode. At the moment I’m enjoying a long winter flu, again thanks to this wonderful winter weather and national influenza epidemic. Totally recommending a move to Finland if you LOVE winter, totally not if you hate to be cold all the time (don’t get me started about summer in Finland…).


 

Talvi, oi talvi! Okei, lopetetaan tää pelleily jo heti alkuunsa. Miä vihaan talvea Suomessa. Ihan todella paljon. Kun syksy alkaa muuntumaan talveksi, miä masennun ja ärsyynnyn. Ekat lumihiutaleet ovat ihan okei, varsinkin jos ne ajoittuvat jouluun, mutta sen jälkeen se ei enää ole okei. Vihaan sitä kylmyyttä ja kun lumi muuttuu loskaksi. Vihaan jokaista talviurheilulajia, en edes halua mennä ulos. Jos miä voisin päättää, niin menisin sänkyyn marraskuun lopussa ja heräisin vasta huhtikuussa. Niinku karhut! Tai niin monet muut olennot. Ne ovatkin viisaita.

Joka talvi viimeisin 30 vuoden aikana oon miettinyt: “Tämä tulee olemaan viimeinen talvi tässä kylmässä maassa. Mun ei tarvitse kestää tällaista.” Mutta täällä miä oon, vieläkin. Oon aina yhtä hämmentynyt ihmisistä, jotka oikeasti nauttivat talvesta. Musta se on niin väärin. Ehkä oon syntynyt väärään maahan. Noh, tässä tammikuussa meillä on ollut -30 asteen viikkoja, ja sitten +-0 asteen viikkoja. Ja sitten ollaankin vain loskan ja lätäköiden keskellä. Sitten ne taas jäätyvät ja kaikki on niin jäistä ja liukasta, että tilastoissa on aina tietyssä kohtaa huippu, kun varsinkin vanhat ihmiset katkaiset lonkkansa tai jalkansa.

Okei, anteeksi tällainen valitusvirsi. Mun piti vain tyhjentää ajatuksiani johonkin, jotten pääni räjähdä. Nautiskelen juuri talviflunssasta, joka on kestänyt jo viikon, taas suuri kiitos talvelle ja kansalliselle influenssaepidemialle. Ehdottomasti suosittelen muuttoa Suomeen, jos rakastat talvea, ehdottomasti en, jos vihaat kylmyyttä (en edes halua aloittaa puhumaan Suomen kesästä…).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s