Garden
Comment 1

Gardeners of Japan

During our trip to Japan one of the most interesting thing for me was, of course, the gardens, but also the people who worked their. I was spying them all the time, taking secret photos when they thought I was photographing some plants. I wanted to learn the techniques they use, the hierarchy, everything. It was like a secret study for me. Here are my observations:

  1. Every gardening tool they use in Japan is a piece of art. Notice the folk craft brushes! I didn’t see a single plastic tool there, not a one. Saws, scissors, ropes, knives, rake, you name it. They are all the real thing, look beautiful, are taken care of for years. I love that kind of appreciation for a good work tool.
  2. Look at how the gardeners are dressed. There was only one place where the gardeners had a bit modern work jump suits but everywhere else their clothing were traditional. Looked so beautiful.
  3. In the moss gardens most of the gardeners tending it wore ninja shoes or tabi boots, in Japan Jika-tabi. I’m thinking maybe that kind of shoes don’t harm the moss as much as heavier boots…
  4. When the gardeners were working in the gardens, they seemed to blend in quite well. And I don’t mean the clothes but the mentality. The way they touched the plants when they had to move them a bit while raking. How they worked in total silence. I actually didn’t see the eyes of the gardeners because they were always looking down, nurturing their green space. Almost like they were meditating at the same time.
  5. While watching gardeners tending at a peony garden in Tokyo, I noticed that there is a strict hierarchy what each of them were allowed to do. While there were lots of gardeners there, only one older male gardener was the one who was cutting the old peony shrubs. The other ones were taking the weeds off and taking the trimmings away. I never saw a woman gardener cutting any plants, they were always raking or brushing grounds.

 


 

Japanin matkamme aikana yksi mielenkiintoisimmista asioista minulle, tietenkin, oli puutarhat mutta myös ihmiset, jotka työskentelivät niissä. Vakoilin heitä kaiken aikaa. Otin salakuvia, kun he luulivat, että kuvailin kasveja. Halusin oppia heidän käyttämiään tekniikoita, puutarhureiden hierarkiaa, kaikkea. Se oli mulle kuin salaista tutkimusta. Tässä ovat huomioni:

  1. Jokainen japanilainen puutarhatyökalu on kuin taideteos. Huomatkaa nuo perinteisin käsityömenetelmin valmistetut harjat! En nähnyt siellä yhtäkään muovista työkalua, en yhtäkään. Sahat, sakset, köydet, veitset, harava, ihan mikä vain. Ne ovat kaikki oikeista materiaaleista tehtyjä, kauniita esineitä, joista huolehditaan vuosien ajan. Rakastan tuollaista kunnon työkalun arvostusta.
  2. Katsokaa, miten puutarhurit ovat pukeutuneet. Oli vain yksi puutarha, jossa puutarhureilla oli hieman modernimmat työhaalarit, mutta kaikkialla muualla vaatetus oli hyvin perinteistä. Näytti niin kauniilta!
  3. Sammalpuutarhoissa puutarhureilla oli jalassaan ninjakengät tai tabi-saappaat, japaniksi Jika-tabi. Miä luulen, että ninja-kengät sopivat paremmin sammaleelle, koska ne eivät vahingoita sitä yhtä paljon kuin painavammat työsaappaat…
  4. Kun puutarhurit puuhastelivat puutarhoissaan, he tuntuivat sulautuvan sinne jotenkin todella hyvin. Enkä nyt tarkoita vaatteiltaan vaan jotenkin mieleltään. Se tapa, miten he koskettivat herkästi kasveja, kun joutuivat siirtämään niiden oksia haravoimisen tieltä. Tai miten he työskentelivät täydessä hiljaisuudessa. En edes nähnyt näiden puutarhureiden silmiä, koska he katsoivat koko ajan alaspäin, hoivaten vihreää tilaansa. Ihan kuin he olisivat meditoineet samaan aikaan.
  5. Kun katselin Tokiossa puutarhureita hoitamassa pionitarhaa, huomasin heillä olevan tiukka hierarkia ja säännöt kuka sai tehdä mitäkin. Vaikka puutarhureita oli paljon, vain yksi vanhempi miespuutarhuri sai leikata vanhat pionipensaat. Muut puutarhurit nyppivät rikkaruohoja tai keräsivät leikkuujätteen. En nähnyt kertaakaan naispuutarhurin leikkaavan mitään kasvia, he olivat aina haravan varressa tai lakaisemassa lehtiä.

 

gardener_1gardener2gardener7gardener8gardener10

gardeners3

The male gardener in the white clothes was the one cutting the peony shrubs.

gardeners4

gardeners5

The gardeners putting ropes around a tree for the winter. 

gardeners8gardeners9

 

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s