DIY
Leave a Comment

DIY: Sowing seeds

Last year I got super-excited when we moved to a new apartment with huge balcony in March. Maybe someone remembers this post where I sowed lots of seeds for the upcoming balcony garden. Well, something that I learned from last summer is that “sow less seeds this spring”. Although I’m so waiting for the spring and summer to come just because I want to start my balcony garden again, I decided that I forbid myself of buying any new seeds this year. I actually donated away most of the seeds from last year.

Here are the ones that I learned that are not a good idea for small spaces (and impatient gardener like myself): Brussels sprout, broccoli, zucchini, lettuce, flower seeds…  (Lettuce is perfect for small spaces but I noticed that it needs a lot of attention with watering and everything. It’s like an infant child among the teenagers and you just cannot leave it alone for a few hours.)

The good ones: herbs like coriander, basil, mint, small tomato, black kale (or Lacinato kale) and komatsuna. So this year it’s just gonna be THE GOOD ONES in our garden. That list includes the plants that we actually like to use. I mean, you put a lot of effort into nursing and tending the seedlings and plants and if you don’t know how to use them in your daily cooking, I think it’s a bit useless to grow them.


 

Viime vuonna olin super-innoissani, kun muutimme maaliskuussa uuteen asuntoon, jossa on todella iso parveke. Ehkä joku muistaakin tämän postauksen missä kylvin paljon eri siemeniä tulevaa parvekepuutarhaa varten. Noh, tässä jotakin minkä opin viime kesästä: “kylvä vähemmän siemeniä tänä keväänä”. Vaikka odotankin innolla kevättä ja kesää, että pääsen taas perustamaan pikku puutarhaani, päätin että kiellän itseäni ostamasta uusia siemeniä. Itseasiassa lahjoitin suurimman osan viime vuodelta jääneistä siemenistä pois.

Tässä listaa niistä lajeista, jotka eivät toimineet pienessä tilassa (tai tällaiselle kärsimättömälle puutarhurille): ruusukaali, parsakaali, kesäkurpitsa, lehtisalaatti, siemenistä kasvatetut kukat…  (Ja siis lehtisalaattihan on täydellistä pieniin tiloihin, mutta huomasin, että se vaatii todella paljon huomiota kastelun ja kaiken muun suhteen. Vähän kuin hoivaisi pientä vauvaa teini-ikäisten keskellä eikä sitä vauvaa voi jättää hetkeksikään yksin.)

Hyvät ja toimivat lajit: yrtit kuten korianteri, basilika, minttu, pienet tomaattilajikkeet, mustakaali/palmukaali ja komatsuna. Joten tänä vuonna keskityn vain näihin HYVIIN LAJEIHIN. Tämä lista siis sisältää lajit, joita oikeasti tykkäämme käyttää. Tarkoitan sitä, että jos käyttää paljon energiaa ja aikaa taimien hoivaamiseen ja sitten ei oikein osaakaan käyttää näitä kasveja päivittäisessä ruuanlaitossa, niin kaikki se hoiva tuntuu vähän turhalta.


 

sowing_materials

So, here we go again and it all starts with tomato, basil and coriander. My favorites. I hope to pick up the herbs as soon as possible. And why am I sowing the tomato now? The Finnish summer is so short. Sowing seeds is easy but there’s few tricks that are useful to give your babies a good start in life. You need:

  • seeding pots (check out this post to get inspired)
  • sowing soil (more sand-containing and meager with nutrients)
  • water
  • seeds of your choice
  • clingfilm

The first important advice: Remember to water the soil before you sow any seeds. You know the good amount of water when you can make a solid ball out of the soil-water mix and when you press it, it doesn’t seep water.


 

Joten taas mennään ja kaikki alkaa tomaatilla, basilikalla ja korianterilla. Mun suosikit. Yrttejä toivon saavani mahdollisimman pian, mutta tomaatit kylvin jo nyt, koska Suomen kesä on niin lyhyt. Siemenien kylväminen on helppoa, mutta on olemassa muutama yksinkertainen kikka, joilla saa siemenet hyvään vauhtiin. Tarvitset nämä:

  • kylvöastioita (tsekkaa inspiraatioksi tämä postaus)
  • kylvömulta (miä käytin Kekkilän kylvömultaa, joka on hiekkapitoista ja niukkaravinteista)
  • vettä
  • siemeniä
  • kelmua

Ensimmäinen tärkeä neuvo: Muista kastella kylvömulta ennenkuin kylvät siemenet. Tiedät, että veden määrä on sopiva, kun mullasta saa muotoiltua pallon eikä siitä puristettaessa tihku vettä.

soil1soil2

Add watered soil into planting pots and containers and press it down a bit. Then sprinkle the seeds on top of the soil. The size of the seed is crucial to how you sow it. If you have bigger seeds, like a bean seed, you need to put just one seed in one pot. With the little ones you can be more generous and the later on you can choose the strong ones.

TIP: With herbs like basil and coriander I’ve noticed that more is better. So be extra generous with those seeds and you’ll get a large, thick herb mat.


 

Painele kostutettu kylvömulta kylvöastioihin. Ripottele siemenet mullan pinnalle. Siemenen koko vaikuttaa siihen, miten siemen kylvetään. Jos kylvät isoja siemeniä, kuten papuja, riittää kun pistät yhden siemenen yhteen pieneen kylvöastiaan (tai harvakseltaan laajempaan). Pikkuisten siemenien kanssa voi olla runsaskätisempi ja sitten myöhemmin koulia ja harventaa taimia.

VINKKI: Olen huomannut, että yrttien siementen, kuten korianterin ja basilikan, kanssa enemmän on parempi. Joten siemeniä saa ripotella reilusti mullan pinnalle niin saat ison, tiheän yrttipehkon itsellesi.

soil3

After sowing all the seeds sprinkle a thin layer of soil on top. Then spray a bit of water. I have an awesome little green house where I put my seeding pots and containers. It gives a perfect humid and warm microclimate for the seeds. But if you don’t have that put some clingfilm on top of the containers and then place them in a space that’s warm and full of light. Even better if you have plant light (which I don’t have). After this it’s just in the hands of you: love your seedlings, give them enough water by spraying (not too much, you do not want to drown the seeds) and watch them grow.


 

Kun olet kylvänyt kaikki siemenet, ripottele pinnalle vielä ohut kerros kylvömultaa. Kostuta pinta vielä kevyesti sumuttamalla vettä. Mulla on mahtava pieni kasvihuone, jonne pistän kylvöastiat. Kasvihuoneessa säilyy kostea ja lämmin mikroilmasto helposti. Jos et omista minikasvihuonetta (tai oikeaa kasvihuonetta), niin pistä kelmua kylvöastioiden päälle ja aseta ne paikkaan, jossa on lämmintä ja jossa ne saavat valoa. Vielä parempi, jos omistat kasvivalon (mitä mulla ei ole). Tämän jälkeen kaikki on vain sinun käsisssäsi: rakasta taimiasi, anna niille tarpeeksi vettä sumuttelemalla suihkepullolla (ei liikaa, ei hukuteta niitä siemeniä) and katso kuinka siemenet alkavat kasvaa.

seeds_greenhouse

drawing

Lopuksi vielä hieman itämisen teoriaa. Jännittäviä asioita alkaa tapahtumaan kylvöastiassasi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s