DIY
Leave a Comment

DIY: Sprouting seeds

I can’t get enough of seeds at the moment. I know, I know, it’s the spring. Now I tried sprouting different seeds I found from our home: mustard seeds, lettuce seeds, peas, anything! Different sprouts taste different, for example, little mustard seedlings are so strong flavoured, perfect add to salads, on top of bread or decorative elements for a fancy dinner dish. Here’s some instructions for you to enjoy sprouting, too.


 

Juuri nyt en saa tarpeekseni kaikenlaisista siemenistä. Tiiän, tiiän, se on tää kevät. Kokeilin myös pitkästä aikaa versotusta kaikenlaisilla siemenillä, joita kotoa löytyi: sinapinsiemeniä, salaatin siemeniä, herneitä, mitä vain! Erilaiset versot ja idut maistuvat erilaisilta, esimerkiksi pienet sinapinsiementen versot maistuvat todella voimakkailta, täydellisiä salaatteihin, leivän päälle tai koristeeksi hienoihin illallisannoksiin. Tässä muutamia neuvoja versotukseen.

 

sprouting materials

What you need: sowing soil, plastic containers, paper towels, seeds. /// Mitä tarvitset: kylvömultaa, muovisia säilytysrasioita, talouspaperia, siemeniä.

ready

Sow the smaller seeds on top of moist paper towels inside plastic containers. Close the lids for the first day, after that open the lids a little bit so the seeds get air. I sprayed water every morning and evening and that was enough. /// Kylvä pienemmät siemenet kostutetun talouspaperin päälle muovirasioihin. Sulje rasiat kannella yhdeksi päiväksi, avaa sen jälkeen kansia hieman, jotta siemenet saavat happea. Suihkuttelin siemeniä aamuin illoin ja se oli ihan riittävästi.

seeds2salad_seedlings_2

seeds_day1seeds_day2seeds_day3seeds_day4_2seeds_day4seeds_day5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s