Places
Leave a Comment

The Warsaw

The spring is an exhausting time for me. I find it more rough than the autumn. It’s the light, it’s the fuss, it’s the waiting. Last weekend I escaped everything to the country that I’ve never been before: Poland. I didn’t have much of expectations (well, good food, of course) so the city of Warsaw was a nice surprise. The weather was, well, very cold, windy and grey but it kinda matched the Polish atmosphere. There was something sad about the city. The WWII still hovers above everything. Somehow. It was still very winter-like, no plants blooming. But I found flowers and plants everywhere else in the city: in iron fences, small flower kiosks (tents), Polish folk art and items. And Polish people do love their flowers. I visited an ethnographic museum which was so awesome but I will be posting more about that later. It needs its own post.


 

Kevät on jotenkin uuvuttavaa aikaa mulle. Mun mielestä se on jopa rankempi vuodenaika kuin syksy. Se on tää valo, hössötys ja odotus. Viime viikonloppuna pakenin tätä kaikkea maahan, jossa en ollut ikinä käynyt: Puolaan. Mulla ei ollut oikeastaan mitään odotuksia (paitsi hyvä ruoka), joten Varsovan kaupunki oli vain iloinen yllätys. Sää oli, noh, kylmä, tuulinen ja harmaa, mutta se jotenkin sopi siihen puolalaiseen tunnelmaan. Siinä kaupungissa oli jotain surullista. Toinen maailmansota edelleen leijuu kaiken yläpuolella. Jotenkin. Puolassa oli vielä hyvin talvimaista, kasvit vielä talvilevossa. Mutta löysin kukkia ja kasveja kaikkialta kaupungista: rauta-aidoista, pienistä kukkakioskeista (teltoista), puolalaisesta kansantaiteesta ja esineistä. Ja puolalaisethan siis rakastavat kukkia. Kävin etnografisessa museossa, joka oli niin mahtava, että se ansaitsee oman postauksensa. Siitä vähän myöhemmin.

warsaw_centrumflowerstreenarcissus

wallwarsaw_old_town2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s