Nature
Leave a Comment

Bikes vs Cars

 

I’m really passionate about using public transport, bike and my own feet for moving myself around. I try to organise my life the way that I don’t even need a car. Of course, distances are f***ing long in Finland and sometimes I find myself thinking how easy it would be if I had a car. This lasts for about 2 seconds. For 30 years I haven’t needed a car, hopefully I never will.

Why am I talking about this in my plant-inspired blog?! Well, you might have heard about global warming, acid rain, environmental stuff like that. That’s when cars (read: people) declare a war to nature. And you might already know how that’s going to end, eventually.

Yesterday I saw an awesome and truly inspiring documentary called Bikes vs Cars (you can watch it here if you are in Finland). Might sound a bit boring subject (I thought that at first) but the documentary is so amazingly made, very visual and very touching. The unfortunate truth is that I think this documentary will be mostly watched by the bicycle riders, not the ones WHO SHOULD REALLY WATCH IT: the car drivers. The inspiring story of São Paulo was really heart warming although the documentary really got me to hate (even more) the lobbying of car industry. Totally recommending this for everybody!


 

Mulle todella tärkeä asia on se, että liikun ainoastaan julkisilla liikennevälineillä, pyörällä tai omilla jaloilla, kun pitää päästä johonkin. Koitan järjestää mun elämän niin, etten edes tarvitse autoa. Mutta, tottakai, etäisyydet on Suomessa tajuttoman pitkiä ja joskus löydän itseni miettimästä, miten helppoa kaikki olisikaan, jos mulla vain olisi auto. Se haaveilu kestää ehkä 2 sekuntia. 30 vuoteen en ole tarvinnut vielä autoa ja toivottavasti se tulee myös jatkumaan niin.

Ja miksi kirjoitan tästä aiheesta mun blogissa, jonka inspiraationa on kasvit?! Noh, ehkä oletkin kuullut joskus puhuttavan ilmastonmuutoksesta, happosateista ja muista ympäristöongelmista. Ne tarkoittavat lähinnä sitä, että autot (lue: ihmiset) ovat julistaneet sodan luonnolle. Ja ehkä osaatkin arvata, miten siinä lopulta tulee käymään.

Eilen näin mahtavan ja erittäin inspiroivan dokumentin nimeltä Pyörät vastaan autot (Bikes vs Cars). Vielä ehtii näkemään sen YleAreenaltakin. Voi kuulostaa hieman tylsältä aiheelta (ainakin miä aattelin niin ensin), mutta tuo dokkari on niin mahtavan hyvin tehty, todella visuaalinen ja todella koskettava. Valitettava totuus on vain se, että voisin veikata, että tätä dokkaria katsovat ainoastaan pyöräilijät. Eivät ne KENEN PITÄISI OIKEASTI KATSOA TÄÄ DOKKARI: autoilijat. São Paulon inspiroiva tarina oli ihanan sydäntä lämmittävä, mutta dokkari sai mut vihaamaan (vielä enemmän) autoteollisuuden lobbausta. Suosittelen ehdottomasti kaikille!

ALINE-3

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s