Creative
Comment 1

PlantLink

In collaboration with PlantLink:

 

Let’s get one thing straight right at the beginning: I’m a gardener, I work in that field. But that doesn’t mean that when it comes to my own plants at home, I know what I’m doing. Well, I know what I should do but usually that doesn’t work. The instructions that I read from the books or I hear from my colleagues or customers don’t usually work at home when I try to tend my green babies. In my case this old phrase is so correct: “The cobbler’s children have no shoes”. And I think it’s just because I’m lazy. I love plants but I don’t remember to water them correctly, or fertilize or anything more!

So you see my problem. But when I got the change to test something new, cool and a bit nerdy to help me with my laziness with watering I wanted to try (and yeah, new technology with plants interests me a lot). Let me introduce: PlantLink!

The PlantLink is a wireless soil monitoring system which tells you how often you should water your plant. The system has lots and lots of plants identified in its database so it knows almost every plant’s specific watering needs. I was a bit sceptical about founding my plant in the list but I did! My chosen one for the test: Schefflera arboricola (dwarf umbrella tree).

The whole system comes with a basestation which you connect to your internet and then the link (the sensor) which you put into the soil indoors or outdoors. Then you log in to the PlantLink webpage or app, identify the plant there and there you go! And you can buy more sensors for your garden and plants. There’s also a valve available for purchase which automatically or scheduled waters your plants when the link tells they need watering. How cool is that?!

I’ve been now using PlantLink for about 2 weeks and it has actually helped me! I follow the watering needs from my computer every time I check my e-mail (or celebrity gossips…). And I don’t have to worry if my plant is too dry. First my plant was very much too wet. I had to wait for a long time to get it even to normal. The PlantLink system counted me the exact date when to water the next time. It couldn’t be any easier.

In a side notion I have to say that PlantLink’s new website ticks all the boxes for the graphic designer in me. It’s so modern and cool and the illustrations are so amazing. And their packaging, too. So that just added more positives to their list when it comes to my customer satisfaction. The setup instructions were also wonderful! You just followed very simple steps with videos helping you all the time. Thumbs up for that!

I would be even more excited about this system if it would also monitor the soil’s nutrients and would tell me how to fertilize. But that’s a tricky one, I know. Maybe in the future…

The only negative in my case was the fact that I couldn’t get the MyPlantLink app working in my old iPhone. It only works on iOs 8.1 or newer version. The app would be the greatest solution for me to get all the information about my plants and its watering needs because I check my phone more often than my computer. But then again you can decide whether you want an e-mail, text or push message. So it’s very simple anyway. (Someone please send me a new iPhone…)

When I get my balcony garden going on again later I will definitely try PlantLink there too. Maybe with my precious little tomatoes that can be sometimes so difficult when it comes to watering them the right amount and time. I’ll tell you then how it goes.

At the moment you can get your own PlantLink system by ordering from their homepage or Amazon.

plantLink1

Yhteistyössä: PlantLink

Tehdäänpäs yksi asia selväksi: miä olen ammatiltani puutarhuri ja työskentelen kyseisellä alalla. Mutta se ei välttämättä tarkoita, että kun kyseessä on oman kotini kasvit niin tietäisin, miten niitä pitäisi hoitaa. Tai siis tottakai tiedän, miten niitä pitäisi hoitaa, mutta aika usein ne ohjeet eivät toimi. Kaikki ohjeet ja neuvot, joita luen kirjoista tai kuulen kollegoiltani tai asiakkailta eivät vain jostain syystä toimi, kun hoidan omia vihreitä pikkuisiani. Mun tapauksessa tämä vanha sanonta pitää niin paikkansa: “Suutarin lapsilla ei ole kenkiä”. Ja musta tuntuu, että kaikki tää johtuu vaan siitä, että olen aika laiska. Rakastan kasveja, mutta en vain jaksa/muista/ehdi kastella niitä, saati sitten lannoittaa tai muutenkaan hoitaa!

Joten nyt tajuatte ongelmani. Mutta kun sain mahdollisuuden testata jotain uutta, coolia ja vähän nörttiäkin auttamaan mua mun laiskuudessa kun kyseessä on kasvien kastelu, niin tottakai halusin kokeilla (ja kaikki uusi teknologia, joka liittyy myös kasveihin kiinnostaa mua kovasti). Saanko esitellä: PlantLink!

PlantLink on langaton maaperän kosteuden seurantajärjestelmä, joka ilmoittaa sulle, milloin kutakin kasvia pitäisi kastella. Järjestelmään on kirjattu todella paljon eri kasveja, joten se tuntee lähes jokaisen kasvin kastelutarpeet erikseen. Olin hieman skeptinen siitä, löydänkö valitsemani huonekasvin järjestelmän listasta, mutta löytyihän se! Valitsemani kasvi oli liuska-aralia (Schefflera arboricola). 

Koko järjestelmään kuuluu tukiasema, joka liitetään nettiin sekä linkkikapula (sensori), joka työnnetään kasvin ruukkuun tai maaperään. Sitten kirjaudutaan PlantLinkin nettisivuille tai applikaatioon, lisätään kasvi järjestelmään ja sitten ollaankin valmiita! Sensoreita saa ostettua lisää, jotta saa järjestelmään useampia kasveja.  Ostettavissa on myös kastelua lisää helpottava väliosa kasteluletkuun. Se aloittaa kastelun puutarhassa heti tai aikataulutetusti sitten kun linkin sensorit kertovat, että nyt ois kuivaa. Miten siistiä!!

Olen nyt käyttänyt PlantLink-järjestelmää parisen viikkoa ja se on oikeasti auttanut mua liuska-araliani kastelussa. Tsekkaan kasvini kastelutarpeen joka kerta kun tarkistan koneeltani mailit (tai julkkisjuorut…) . Eikä mun tarvi enää huolehtia, että kasvi ehtisi liian kuivaksi tai liian märäksi. Ensin araliani oli ihan liian märkä (mikä muuten on suurin syys huonekasvien tappamiseen). Mun piti odottaa vaikka kuinka kauan, että kosteus edes normalisoitui. PlantLink laski tarkan päivämäärän, milloin mun pitäisi kastella vasta seuraavan kerran. Sopii mulle, ei voisi olla helpompaa.

Sivuhuomiona täytyy sanoa, että PlantLinkin uudet nettisivut kutkuttavat kyllä suuresti minussa elävää graafista suunnittelijaa (joka on myös yksi mun ammateista, jos ei vielä ole se selvinnyt).  Sivusto on todella moderni ja siisti ja erityisesti kuvitukset ovat mun mielestä mahtavat! Ja pakkaussuunnittelu myös. Ainakin mun asiakastyytyväisyyttä nuo asiat lisäsivät positiivisella tavalla. Kokonaisuus oli oikein hyvä. Myös tuotteen asennusohjeet olivat ihan mahtavia! Ei tarvinnut muuta kuin seurata videolta yksinkertaisia ohjeita. Asennus onnistui ensimmäisellä yrittämällä. Peukut sille!

Olisin vielä enemmän innoissani tästä järjestelmästä, jos se kastelutarpeen lisäksi monitoroisi myös maaperän ravinteita ja kertoisi milloin mun pitäisi lannoittaa ja millä. Mutta se on varmaan aika haastavaa, ymmärrän kyllä. Ehkä tulevaisuudessa…

Ainoa huono puoli tässä koko järjestelmässä oli se, että MyPlantLink-applikaatio ei toiminut vanhalla iPhonellani. Se toimii ainoastaan iOs 8.1 tai uudemmassa versiossa. Applikaatio olisi mulle helpoin tapa seurata kasvieni kastelutarvetta, koska tsekkaan puhelintani useammin kuin tietokonetta. Mutta toisaalta järjestelmä myös lähettää sulle mailia, tekstarin tai push-viestin, ihan miten haluat, joten ehkä tuo on pieni valituksen aihe. Aika simppeliä se seuranta on jokatapauksessa. (Mutta ehkä joku voisi lähettää mulle myös uuden iPhonen…)

Kun kevät etenee ja parvekepuutarhani täyttyy kaikesta ihanasta, aion ehdottomasti kokeilla PlantLink-järjestelmää myös siellä. Ehkä mun tomaatteihin, jotka voivat joskus olla haastavia kastelun suhteen. Kerron sitten uudestaan, miten systeemi toimii niissä.

PlantLink-järjestelmää voit tilata heidän kotisivuiltaan tai Amazonista.

schefflera2

The PlantLink sensor under my dwarf umbrella tree.

modem

The PlantLink basestation connected and collecting data.

instructions

Maybe the greatest and clearest setup instructions that I’ve ever seen.

first_plant2

Find your plant from the list and check the soil you are using. PlantLink knows then your plant’s watering needs.

water_tomorrow

Almost right! Let’s water tomorrow.

 

 

 

 

 

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: The balcony garden that was | Folk Jee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s