Places
Comment 1

The Parks of Kotka

It’s always nice to go back to the places from your childhood. Last weekend I traveled to Kotka, a town by the sea in southeast Finland. My home village is almost 30 kilometres north but Kotka is a very familiar place for me because I spent my high school years there. The town centre is actually located on an island which is so cool. You’re surrounded by the sea everywhere you go. My Mom just moved to the centre and it was so nice to have short distance to every single beautiful park that I really love in Kotka. Because the parks of Kotka are the most award-winning parks in Finland. And yeah, that is so true! I’ve lived and visited the most largest cities in Finland and, sorry for saying this, they just don’t know how to design amazing parks. Heikki Laaksonen, the man behind these parks, is also a lover of modern art and you can see that when you walk in the town. You are surrounded by the beautiful art pieces. So it’s a cultural and botanical delight to travel to Kotka.

At least once every summer I just have to visit Kotka’s parks. Now I had the chance to see them at the spring time. So here’s some glimpses from the sea park Sapokka, central park Isopuisto and Sibelius park, and other little parks.


 

On aina niin kivaa käydä lapsuuden paikoissa. Viime viikonloppuna lähdin käymään Kotkassa, merenrantakaupungissa Kaakkois-Suomessa. Oma kotikyläni on 30 kilometriä pohjoiseen Kotkan keskustasta, mutta kaupunki on mulle erityisen tuttu lukioajoilta. Kaupungin keskusta on itseasiassa saarella, joka on tosi siistiä. Meri on ihan joka puolella. Äitini muutti juuri ihan keskustaan eli jokaiseen rakastamaani kauniiseen puistoon on nyt tosi lyhyt kävelymatka. Koska Kotkan puistothan ovat Suomen palkituimmat! Ja joo, näin se vaan on. Oon asunut ja käynyt Suomen suurimmissa kaupungeissa, ja anteeksi vaan että sanon näin, mutta muissa kaupungeissa ei vain osata suunnitella oikeasti hienoja puistoja. Heikki Laaksonen, Kotkan kaupunginpuutarhuri ja mies näidenkin puistojen takana, on myös suuri modernin taiteen ystävä ja sen kyllä huomaa, kun kävelee kaupungilla. Joka paikassa on kauniita veistoksia ja taideteoksia, jotka sopivat ympäristöön. Eli siis visiitti Kotkassa on sekä kulturelli että kasvi-rikas kokemus!

Ainakin kerran kesässä myös mun on päästävä tutkimaan noita puistoja. Nyt näin ne keväällä, juuri puhkeamassa täyteen kukoistukseensa. Tässä muutamat otokset Sapokan vesipuistosta, keskustan Isostapuistosta ja Sibelius-puistosta ja muista pienemmistä.

sign

sapokka4

Waterfall at Sapokka

sapokka3sapokka8sapokka7rockssapokka6sapokka5sapokka0

sign2

trees

tree_in_pot

Playground at Sibelius Park

spring_bluesibeliuspark4sibeliuspark3sibelius_park2sibelius_parkparkpark2cherry_blossombetulapark_cherries

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s