Garden
Leave a Comment

For the snail haters

It’s a known fact: the snails are slowly but firmly taking over our gardens. Especially here in Finland there are huge problems with copse snails (Arianta arbustorum) and Spanish slugs (Arion vulgaris). They eat the plants that you have taken care of for a long time and don’t leave you anything. One of the most asked questions in my work is “What should I do with the snails?”. I thought I should share a few tricks here in my blog, too. Because in the recent months I’ve been studying this subject a bit just to give the customers more specific answers to their problem.

First of all, I have to say that there are many different products on the market at the moment that promise to banish the snails from your garden. There’s also some old school tricks that some people swear upon. Some of them work, some of them don’t and I’m not going to go into details. The actions I recommend doing might work in your garden or then not. Because every garden, every plant, every snail is different. But these are the few things you can try that are proved scientifically to be more efficient.

  1. DESIGN YOUR GARDEN SNAIL-FREE! By this I mean that you should think how the snails move. They are slimy, they like grass. What they do not like is rough, edgy surfaces like rough macadam. Minimize the space for grass and make some paths into your garden. Paths that surround the planted areas. Here’s a great mixture: 3 shovels of macadam, 1 shovel of any concrete powder. Mix them together and cover the paths with it. Wait for one day, the night’s moisture will harden the surface. The snails do not like crossing that path and if they would take that road, it will be easier for you to pick them up. 

     

  2. COLLECT AND DESTROY! Oh yeah, the misty mornings are the best time to collect the snails from your garden. They tend to like the surfaces of plastic bags or kale leaves or other bigger leaves but you can find them everywhere. And note that you have to kill them too. Boiling them in water is the easiest way. But hey, who would want to do this every morning if the snails are taking over?! Not me. So let’s get to the third option.
  3. BIRCH TAR! This stuff actually works. And it’s a Finnish innovation, not well known, though. I got to know this product only this spring! The smell of the birch tar is the repellent feature. There’s only one producer in Finland, called Charcoal Finland Ltd. They have two birch tar (Pyroleum Betula) products that work with snails. One of them is more liquid-like birch tar distillate that you spray around your vegetable garden (not straight onto plants or the snails or their eggs). The repellent effect lasts for a few weeks. The even more efficient product is the mix of birch tar and vaseline. The product is called a birch tar paint (because of the EU regulations) but the usage is for repelling snails and also voles and rodents. This sticky, black stuff is best when you, for example, have raised plants beds which you can paint with this stuff. You could also rim your garden with boards painted with it. The effect last for a few months!! Amazing, I think!

ecokoivu

Päivi Korpivaara: Piha puhtaaksi lehtokotiloista, 2016


 

Kaikki ovat sen varmaan huomanneet: puutarhoihin on hitaasti mutta varmasti hiipinyt etanoiden armeija. Varsinkin täällä Suomessa ongelmana ovat lehtokotilo (Arianta arbustorum) ja espanjansiruetana (Arion vulgaris), ja ne ovat levittäytyneet jo tänne Keski-Suomeenkin asti. Nämä pikku per*****t syövät kaikki suurella hoidolla ja rakkaudella kasvatetut kasvisi eivätkä jätä mitään jäljelle. Niin kauan kuin olen työskennellyt puutarhurina, yksi kysytyimmistä kysymyksistä on ollut: “Mitä näille etanoille voi tehdä?”. Nyt aattelinkin, että jaan ne vinkit myös täällä blogissa. Koska kotilo/etana-ongelma alkaa olemaan jo niin suuri, liikkeellä on myös monia kikkakolmosia, jotka eivät yleensä toimi. Siksi viime kevään aikana opiskelin asiaa hieman enemmän, jotta voin antaa oikeasti parempia vastauksia ja keinoja asiakkaille.

Ensiksi on todettava, että puutarhamyymälöistähän löytyy monia erilaisia aineita, jotka lupaavat karkottaa etanat ja kotilot puutarhastasi. Sitten on myös niitä old school-kikkoja. Jotkut niistä toimivat, jotkut eivät enkä nyt aio analysoida tässä jokaista erikseen. Ja nämä minunkin suosittelemat keinot saattavat toimia puutarhassasi, tai sitten eivät. Koska jokainen puutarha, jokainen kasvi ja jokainen etana on erilainen. Mutta nämä kohta mainittavat keinot on OIKEASTI TIETEELLISESTI TODISTETTU olevan tehokkaampia kotiloiden ja etanoiden torjunnassa.

  1. SUUNNITTELE PUUTARHASI KOTILOVAPAAKSI! Tällä tarkoitan nyt sitä, että kannattaa miettiä, miten ja missä etana liikkuu. Ne ovat limaisia, ne tykkäävät nurmikosta. Se, mistä etanat eivät tykkää, on rouhea, kulmikas, karhea pinta kuten sepelipinta. Minimoi siis nurmikkoalueet ja tee enemmän sepelipolkuja puutarhaasi. Polkuja, jotka kiertävät istutusalueita. Tässä teille hyvä sekoitusohje polun pinnalle: 3 lapiollista sepeliä, 1 lapiollinen ihan mitä tahansa betonijauhetta. Sekoita nämä ainekset hyvin ja levitä polkualueille. Ja kun odottelet yhden päivän, niin luonnollinen yökosteus kovettaa sekoituksen betonin ja koko polun pinnan. Etanat ja kotilot eivät tykkää ylittää näitä polkuja, koska se ois vain liian rankkaa. Ja jos ne hullut kuitenkin lähtevät sille tielle, niin ne on paljon helpompi kerätä pois polulta.
  2. KERÄÄ JA TUHOA! Niinpä, usvaiset aamut ovat parhainta etanoiden keräilyaikaa. Ne tuntuvat tykkäävät muovipussien tai kaalinlehtien pinnoista, kuten myös muista isolehtisistä kasveista. Mutta löytyyhän niitä muualtakin. Ja huomio myös se, että nyt pitää olla murhamielellä. Etanat/kotilot täytyy myös tuhota sen jälkeen, kun ne on kerätty. Ai miten? Keittämällä ne kiehuvassa vedessä kuoliaiksi on helpoin keino. Mutta… Kuka tämän murharetken oikeasti haluaisi tehdä joka aamu, jos etanat valtaavat kaiken?! En miä ainakaan. Joten mennäänpäs sitten kolmanteen vaihtoehtoon.
  3. KOIVUTERVA! Tämä aine oikeasti toimii. Ja se on suomalainen innovaatiotuote, vaikkei sitä kovin hyvin tunnetakaan. Miäkin sain tietää tästä tuotteesta vasta viime keväänä! Koivutervan haju on se juttu, joka karkottaa tuholaisia. Suomessa on tällä hetkellä vain yksi yritys, joka valmistaa tuotetta: Charcoal Finland Ltd. Heidän valikoimissaan on kaksi koivutervasta (Pyroleum Betula) valmistettua tuotetta, jotka toimivat etanoille ja kotiloille. Toinen tuote on nestemäinen ja vesiliukoinen koivutervatisle, jota voi suihkutella puutarhaan (ei suoraan kasveille tai etanoiden tai niiden munien päälle). Karkotusteho kestää muutaman viikon. Vielä mahtavampi ja tehokkaampi tuote on sekoitus, jossa on koivutervaa ja vaseliinia, nimeltään koivutervamaali (outo nimi, johtuu EU:n määräyksistä… älä kysy…). Se torjuu etanoiden lisäksi myös jyrsijöitä!!! Tämä tahmea, paksu mömmö on parasta, kun sitä sivelee esim. istutuslaatikoiden puuosiin. Tai sitten maalaa laudanpätkiä tällä ja sijoittaa laudat puutarhaan alueille, joista haluaa etanoita torjua. Torjuntateho kestää yli pari kuukautta!! Ihan mahtava aine, mun mielestä!

 

Hieno kirja, josta voi opiskella lisää asiasta, on tämä:

Päivi Korpivaara: Piha puhtaaksi lehtokotiloista, 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s